Naslovi

Latinoamerikanac Raphael pjeva na bosanskom jeziku, uskoro nova pjesma sa Hayat Productionom

Raphael Loopro je prije nekoliko dana objavio svoj prvi singl pod nazivom „Okrećem“. Raphael Loopro je muzičar holandsko-karipskog porijekla i dolazi iz države/otoka Kurasao iz Latinske Amerike, a nakon što je radeći covere balkanskih pjesama stekao veliku popularnost na našim prostorima, odlučio je uraditi pjesmu upravo za naše muzičko tržište. Ekipa Hayat Productiona je odlučila s njim uraditi kratki intervju da bi vam otkrili više informacija o Raphaelu i njegovim budućim koracima u karijeri.

Kada se javio Vaš interes za Balkan?

Otac mi je davno govorio o Balkanu i rekao je da je Balkan tako lijepa regija. Međutim, tek prije tri godine prijatelji su mi pokazali nekoliko balkanskih pjesama i pitali me mogu li izvesti jednu za njihovu zabavu. Tako sam uradio cover za pjesmu Bobana Rajovića. Ja sam zapravo izvodio međunarodne pjesme na Instagramu, ali ta balkanska pjesma privukla je veliku pažnju pa sam nastavio u tom pravcu.

Da li je bilo izazovno raditi muziku, tekst i aranžman za Vaš prvi singl?

Bilo je veoma izazovno jer moj bosanski/srpski jezik nije baš toliko dobar. Znao sam da želim napraviti pjesmu koja spaja engleski jezik i jezik Balkana. Pomoć sam dobio od prijatelja Strahinje te samo zajedno napisali tekst za pjesmu.

Ko je radio videospot i da li imate nekih anegdota sa snjimanja videospota?

Video je snimio Damjan Savić, a ja sam radio montažu. Mi smo se zapravo vozili preko mosta u koloni tri puta, a iskoristili smo sam dvije sekunde materijala za videospot, a dok smo snimali u gradu, došla su neka dječica i upitala nas ko smo, na kraju smo se slikali s njima.

Uskoro izlazi još jedna Vaša nova pjesma u saradnji sa Hayat Productionom?

Kada sam prvi put čuo pjesmu, bio sam toliko nadahnut da sam odmah želio početi raditi na njoj. Lejla Bari i Arel Češljar su uradili pjesmu i poslali mi je, a ja sam odmah znao da je mogu otpjevati i da ćemo je zajedno učiniti još posebnijom.

Imate li velike planove za budućnost na polju muzičkog stvaralaštva?

Želim biti jedan od prvih umjetnika koji spaja različite stilove i različite jezike u stvaranju muzike. Sve je popularnija kombinacija različitih jezika. Međutim, mnogi umjetnici još uvijek se boje da biti raznoliki i boje se da bi njihova publika tako mogla postati sve manja. Zato želim dokazati da se ne treba pridržavati samo jednog stila ili jednog jezika.

Komentariši