Naslovi

Bluzze: Premijera pjesme „Treći svjetski rat“- tema apsurda i iznemoglosti u svijetu ratovanja

Fantastičan bend „Bluzze“, kojeg čine karizmatičneSara Ristić i Nejla Bihorac, danas premijerno predstavlja svoju prvu pjesmu, interesantnog naziva „Treći svjetski rat“, nastalog u okviru radionice bendova koju je predvodila Pop-rock škola Sarajevo. Zadatak je bio napraviti svoju pjesmu, a po svemu sudeći djevojke su se odlično snašle.

„U vrijeme nastanka bila je relevantna zbog novonastalog ukrajinskog rata, a danas iznova postaje bitna zbog recentnih dešavanja u Palestini. Pjesma tekstualno prati temu apsurda i iznemoglosti u svijetu koji više ne zna raditi ništa drugo osim ratovati. Prepuštanje besmislu, prepuštanje ratu, prihvatanje nasilja kao jedinog oblika komunikacije u pjesmi podstiče upravo suprotan odjek. Uviđajući apsurd stvarnosti pjesma poziva na zajednički inat“, kazali su iz Bluzza.

Nalov pjesme aludira na savremeno stanje svijeta koje samo još uvijek nije nazvano „trećim svjetskim“. U nemogućnosti da istinski procesuiramo ono što se trenutno dešava u svijetu, pjesma poseže za satirom i ironijom.

Prati je fantastičan spot sniman u bunkeru, a saradnici koje su Bluzze odabrale velika su podrška i podstrek u njihovom radu.

„Spot prati emociju pjesme. Postapokaliptični život u bunkeru. Mislili smo da je Titov bunker u Konjicu savršen prostor za prikaz svijeta pjesme, a publika će ocijeniti jesmo li bile upravu. Kada su saradnje u pitanju, sve je počelo sa Pop-rock školom Sarajevo gdje smo sa Mimom Zukan i Ernadom Bihorcem radili na unaprijeđenju aranžmana pjesme. Ernad je radio bas, ubrzo nam se pridružio Jasmin Efendić na bubnjevima i Almin Redžepović na saksofonu. Do finalnog aranžmana došli smo putem eksperimentisanja na mobilnoj platformi za muzičku produkciju“, entuzijastično odgovaraju djevojke.

Spot je uključivao saradnju sa Agencijom Prvi korak iz Konjica i produkcijskom kućom Klicker Production koja je bila odgovorna za svjetla. Za cjelokupan final bila je zadužena snimateljska ekipa iz Tuzlanskog kantona, među kojima su Adi Glavinić, Adnan Džekić i Šejla Džindo, kao i dugogodišnja saradnica, producentica Emily Emina Džindo. Set je bio upotpunjen scenografijom Ane Sužnjević pod budnom palicom izdavača Hayat Produkcije.

https://youtu.be/p8Y1WOK7AuQ