Naslovi

RKUD PROLETER I MIRSAD KULO ODRŽALI SJAJAN KONCERT U PREPUNOJ SALI BKC-a

Kako su nas na to navikli, decenijama unazad, RKUD Proleter i Mirsad Kulo nastavili su putem njegovanja bosanskohercegovačke tradicije i umjetnosti i u novoj 2024. godini.

Vođeni istinskom željom da očuvaju široku i autohtonu lepezu raznolikosti, vrijedni članovi Narodnog orkestra Proletera i Kulo sinoć su održali koncert za pamćenje u prepunoj Sali BKC-a u Sarajevu.

Naime, nakon što je Mirsad otvorio koncert sevdalinkom „Evo srcu mome radosti“, publika je u jednom glasu pjevala svima poznate numere poput „Lijepi li su mostarski dućani“, „Sedrenička česma“, „Nema ljepše cure“ i druge sevdalinke, a specijalna gošća bila je Izeta Milišić.

Bilo je fantastično, atmosfera za nezaborav. Publika je, iako smo bili skeptični jer je vrijeme Ramazana, popunila salu do posljednjeg mjesta i pjevala u jednom glasu“, kazao je Kulo koji nije skrivao oduševljenje.

Podsjećamo, Radničko kulturno – umjetničko društvo “Proleter” je najstarije radničko društvo, osnovano 1905. godine u vrijeme vlade Austro-Ugarske monarhije.

Svjedok je i sudionik mnogih političkih i društvenih događanja u Jugoslaviji i uvijek je bio uz radnike i podržavao njihovu borbu za osnovna ljudska, socijalna i radna prava.

Učesnik je brojnih festivala širom Europe, sjeverne Afrike, Azije i nosilac festivalskih priznanja. Nosilac je i najvećih priznanja grada Sarajeva, Bosne i Hercegovine, te u konačnici velikog broja zemalja širom Europe i svijeta.

Počeo je sa horskom sekcijom, a zatim širio svoju djelatnost na folklorni ansambl, limenu glazbu, dramsku sekciju, muzičku sekciju, školu baleta, modernog plesa i drugo.

Osnovni zadatak i cilj Proletera je očuvanje kulturne i tradicijske baštine, kulturno-historijskog nasljeđa putem napjeva, igri i pjesama Bosne i Hercegovine i šire.