Naslovi

DRAMA – Grupa Retro objavila prvi autorski album pod nazivom „DRAMA“

Grupa Retro

Dugo najavljivani prvi autorski album grupe Retro napokon je ugledao svjetlo dana u saradnji sa Hayat Production, a objavljen je i spot za naslovnu pjesmu ‘Drama’ koji je snimljen u saradnji sa plesnim klubom “Virus” te “iDO Event” u Bihaću.

Na albumu se nalazi 8 pjesama od kojih su neke ranije objavljene, neke su snimljene u novom aranžmanu, a neke su potpuno nove. Pjesme jake energije i dubokih emocija pokazuju istinski talenat grupe Retro kakav se rijetko viđa.

Grupa Retro svoj autorski rad njeguje od samog početka, a pjesmom “Zašto kriješ lice” koju su snimili u hodu dok se grupa tek formirala započeli su svoj autorski put koji ih je doveo i do prvog autorskog albuma odnosno pjesme “Drama” koja je kao posljednja snimljena u studiju završila kao naslovna pjesma albuma.

Pjesme su prilično raznovrsne što dečki iz benda smatraju kao prednost. S obzirom da svaka pjesma ima nešto svoje potpuno drugačije ipak se osjeti da svira isti bend što je jako bitno jer se izbjegla monotonija i svako novo slušanje albuma je zanimljivo.

Sve pjesme su snimljene u studiju “Amadeus” te prostorijama udruženja “ArtLab” u Bihaću sa producentom Nemdžadom Alićem, autori muzike i teksta su Armin Alagić, Amir Mahmutović, Dženan Rakić i Admir Čavkić, a aranžmane su radili članovi grupe Retro (Alen Ćatić, Nermin Dedić, Damir Mušanović, Haris Pozderac, Armin Alagić, Muhamed Murić i Dženan Rakić). Back vokale su pjevale Emina Keskinović i Aldina Beširević.

Grupa Retro do sada ima objavljenih i 5 video spotova na kojima su radili Aid Bešić, Alen Ćatić, Džemal Ćatić, Adnan Seferović, Ervin Duratović te Alen Fukelj, a pored njih za koreografije, statiranje i atmosferu u spotovima pobrinuo se iDO Event, plesni klub Virus, ER Production te djevojke Jasmina, Zerina, Sara, Imelda, Nerma, Lea, Ivona i Sara.

Cover za album i CD odradio je Dinko Abdić, a izradila Štamparija Sarajevo.

Premijera albuma je označena datumom 29.9. u 12h te je od tog datuma dostupna na svim online muzičkim platformama te službenim stranicama.

Uz pjesmu koja novi isti naziv kao i album „Drama“, snimljen je spot koji je dostupan na Youtube kanalu Hayat Production od 29.09. u 12h, kao i na muzičkim kanalima Hayat TV-a. Pored albuma isti dan će biti objavljen i spot za naslovnu pjesmu albuma “Drama” koji je snimljen u saradnji sa plesnim klubom Virus te iDO Event agencijom u Bihaću.

Vizual pjesme prikazan je uz plesne pokrete i nevjerovatnu koreografiju koja je skladna uz svaki „beat“ pjesme.

Muziku je pisao Amir Mahmutović kao i tekst, dok su za instrumentalnu stranu zadužđeni:

Dženan Rakić – vocal; Armin Alagić – gitara; Muhamed Murić – gitara; Damir Mušanović – bas gitara; Alen Ćatić – bubnjevi

Momci su na autorskim pjesmama radili od početka postojanja te potencirali izlazak prvog albuma, a kako su početkom ove godine obilježili prvih 5 godina postojanja potrudili su se da ovaj mali ali njima jako bitan jubilej oblilježe i sa prvim albumom.

Link za spot:

Album je dostupan na svim streaming servisima i službenim stranicama grupe Retro i Hayat Production-a, te na linku: