Naslovi

Selimović: Sarajevo Cycle- paralelni svijet Sarajeva je mala ljubavna priča i bijeg od klišea

Fantastični omaž, Sarajevo Cycle (Sarajevski ciklus) premijerno predstavljen 25.11., simbolično na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, djelo je Adija Selimovića, autora muzike i spota koje zasigurno predstavlja poštovanje jednoj mladosti, paralelni svijet od onog koji nam se redovno protežira, a ogleda se u potrebama za podjelom i praznorukoj sablasti koja obećava, a ništa ne daje.

Naime, ovaj spot potpuno odstupa od svakodnevnice koja se prezentira i na momente svijet pravi mnogo ugodnijim i ljepšim mjestom za život.

“Ovo je mala ljubavna priča o klincima od 6 do 16 godina, koji ne duvaju, ne piju, po rođenju, čiste duše, iskrena srca, i kakva slučajnost, u ovom videu, baš svih religija, ali istih potreba. Sva su djeca takva”, kazao je Selimović koji je autor muzike i spota, snimanog na relaciji Sarajevo- Beograd, a mastering pjesme je rađen u Londonu, Abbey Road Studios.

“Kao autor, kako muzike tako i videa, pokušao sam da bježim od klišea i stereotipa.

Tražio sam rustične, djelomično i arhaične dijelove, pri tome, da dobijemo monumentalnost, od konceptualne umjetnosti prema vizualnosti, sliku šarmantnog Sarajeva, svih ljudi i naroda, sto zapravo i jeste, iskreno se nadam da smo uspjeli u tome, svi u paketu”, kazao je Adi.

Utoliko ovaj video nije “rob” današnjeg vremena, podjele, potrebe za životom iznad standarda, u ovom videu nema iluzija niti konzumerističkog pristupa, ovo je čista prirodna patina i slobodni duh mladost, a u njemu su otvorena srce sudjelovali plesni klubovi Bolero i Aster, kao i baletni ansambl KUD Baščarsija iz Sarajeva.

U videu igraju, Lana, Ida, Zerina, Zara, Nisrin, Zejd, Dina, Safet, Elli, Nora, Ajra

Specijalni gost u videu je i Lea Cok iz Ljubljane. Za kameru je bio zadužen Luka Stojković iz Beograda, a u izradi muzike surađivali su i Đani Pervan, te Milan Stanković.