Naslovi

Smotra folklora u Zofingenu: Veče Očuvanja Tradicije i Kulturnog Bogatstva BiH

U srcu Švicarske 2. decembra 2023. godine, u idiličnom Zofingenu, održana je još jedna nezaboravna Smotra folklora koju je uspješno organizirao domaćin KUD Oberentfelden, predvođen svojom predsjednicom Sabinom Rendić.

Ova tradicionalna manifestacija, koja već godinama okuplja ljubitelje folklora, ponovno je zasjala u punom sjaju, priredivši publici pravi spektakl kroz predstavljanje više od 20 KUD-ova sa svojim izvanrednim tačkama.

Sama večer započela je s posebnim dočekom domaćina KUD Oberentfelden, koji su ne samo otvorili manifestaciju, već su i postavili visoki standard za ostale nastupe.

Atmosfera je bila nabijena emocijama, a dvorana je odjekivala tradicionalnim zvucima i plesovima koji su očarali prisutne.

Najsvjetliji trenutak večeri bio je kad su na scenu stupili najmlađi članovi KUD Oberentfelden, poznati kao “Pačići”. Njihova izvedba bošnjačkih igara bila je pravo malo čudo, oduševljavajući publiku svojom energijom, preciznošću pokreta i slavljenjem bogate kulturne baštine.

Svako KUD koje se predstavilo, donijelo je sa sobom jedinstvenu priču kroz svoje plesne i muzičke tačke, stvarajući šarenu paletu folklornih izraza.

Smotra folklora nije samo prilika za očuvanje tradicije, već i za izgradnju mostova među zajednicama, stvarajući osjećaj jedinstva među različitim kulturama koje čine bogatstvo jedne zemlje.

Ovaj događaj ne bi bio moguć bez truda i posvećenosti organizatora, članova KUD Oberenftelden i, naravno, svih KUD-ova koji su učestvovali.

Sabina Rendić – predsjednica KUD-a Oberentfelden

Smotra folklora u Zofingenu nastavlja biti nezaobilazan događaj koji nas povezuje s našim korijenima i jača zajedništvo među generacijama.

Sva kulturno-umjetnička društva provela su nas kroz nevjerojatno bogatstvo tradicije i raznolikosti. Na sceni su se smjenjivala šarena paleta mladih ljudi, svako folklorno društvo nosilo je sa sobom  jedinstvenu priču.

Posebno emotivan trenutak uslijedio je kada je na scenu stupila grupa Olivenbaun Palestina. Njihov iznimni nastup zaslužio je gromoglasne aplauze i ovacije publike, dok su svojom autentičnošću dodatno obogatili veče.

Između predstavljanja kulturno-umjetničkih društava, gosti večeri su zabavljali publiku na različite načine. Poplarni pjevač Hazre svojim emotivnim pjesmama dodatno je obogatio noć. Njegova kolegica Irma Musić i mladi Safer nadopunili su večer svojim talentom..Ljiljani Tapani su svojim virtuoznim izvođenjem podigli atmosferu, pružajući publici pravo muzičko uživanje.

Naredna Smotra folklora već je zakazana za 7.decembar 2024. godine, što će biti jubilarna 10. folklorijada.