Naslovi

Emili Mišić muziku približava djeci sa poteškoćama u razvoju

Emili Mišić nije samo član bh. rock benda V.E.J.N. Ona je studentica udaraljki na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, te predaje pjevanje, klavir i udaraljke.

Kako je to i standardni scenarij sa uspješnim muzičarima, i Emili svoju ljubav prema muzici gaji još od najranijeg djetinjstva.

Svake godine sam pjevala u školskom zboru, a zatim sam i upisala klavir u osnovnoj muzičkoj školi Mladen Pozajić u klasi profesora Darka Miketeka. U tom periodu mog muzičkog obrazovanja veliku ulogu imala je i moja draga profesorica solfeggia Mirela Jusić-Dreković koja me često angažovala za razne projekte i uvijek dodatno u meni i ostaloj djeci budila maštu i kreativnost. Ona je ujedno i glavni krivac za moje upisivanje srednje muzičke škole u kojoj sam išla na dva odsjeka, solo udaraljke u klasi profesorice Sabine Šehović i teoretski odsjek. Svakim danom tih deseta godina osnovne i srednje muzičke škole moja ljubav prema muzici sve više se razvijala, uglavnom zato što sam imala sjajne nastavnike i profesore koji su tu istu ljubav potencirali – za dobarportal.net govori Emili Mišić.

Svoje muziciranje Emili započinje na klaviru, ali u srednjoj školi je odlučila da proširi taj spektar na udaraljke, bubnjeve i gitaru.

Zaista je jako teško odabrati samo jedan instrument jer je svaki poseban na svoj način, ali bih možda mogla izdvojiti marimbu koja vrlo specifičan zvuk, a opet je pogodna za razne stilove muzike, od J.S. Bacha, pa do nekih modernijih, savremenih tipova muzike i kompozitora kaže naša sagovornica.

Ona radi privatno sa djecom sa poteškoćama u razvoju, te ističe važnost muzike i muzikoterapije u razvoju. U našoj državi muzikoterapiji se ne pridaje dovoljno važnosti i njeni benefiti, zapravo u večini slučajeva su nepoznati javnosti.

Smatram da bi bavljenje muzikom trebalo biti dostupno svima,  a nažalost živimo na takvom području gdje su djeca, a i odrasli, sa poteškoćama u razvoju na neki način odvojena od ostatka sredine i često im se ne pruža jednaka mogućnost uključenja u takve aktivnosti. Mnogo je strpljenja i truda potrebno da se radi sa djecom, a pogotovo onom koja imaju neke poteškoće, ali bez obzira na to, mislim da  je itekako vrijedno svake minute uložene u taj rad jer su djeca naša budućnost koju trebamo njegovati i usmjeravati na pravi put” – ističe Emili.

U 2020. godini bili smo primorani da prihvatimo “nove standarde” i da se naučimo da živimo sa pandemijom koja nas je zadesila. Ipak, Emili ističe kako koronavirus nije previše poremetila njen rad.

Časovi koje sam držala prelazili su u online formu kada je to bilo potrebno, u zavisnosti od toga kakve su epidemiološke mjere bile propisane u tom trenutku, ali osim toga, sve sve je ostalo relativno isto samo su planovi i ideje morali biti malo prolongirani. Zato se nadam da ću iste moći realizovati od početka iduće godine  zaključuje Emili Mišić koja se i nakon završetka studija želi posvetiti radu s djecom i snimanju muzike.

IZVOR: dobarportal.net

Komentariši