Naslovi

ODRŽANA 5. SVEČANA DODJELA NAGRADA CENTRA ZA KULTURU OPĆINE TRAVNIK

ODRŽANA 5. SVEČANA DODJELA NAGRADA CENTRA

Sinoć, 18.4.2024. godine u Centru za kulturu općine Travnik održana je 5. “Svečana dodjela nagrada Centra” za 2023., godinu.

Centar time želi dati dodatni značaj umjetnicima, kulturnim radnicima, ali i podsjetiti šta se sve događalo na kulturnoj sceni Travnika tokom jedne godine. 

Nagrade su dodjeljene za:

– Najbolje književne, edukativne i druge sadržaje;

– Najbolju predstavu;

– Najbolji koncert u protekloj godini.

U kategoriji Najbolji književni, eduktivni i drugi sadržaji nagrađena je izložba „Travnička muzička scena – 50 godina“ nastala u koprodukciji JU Centar za kulturu Travnik i UG Smart Media Travnik. Nagradu je primio Kenan Kavazović, predsjednik UG Smart Media Travnik.

Za najbolju predstavu u protekloj godini proglašena je komedija „Ko je lud“? Glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Adem Smailhodžić i Zlatan Školjić igraju u predstavi „Ko je lud?“. Podsjetimo i to da su Adem i Zlatan glavni likovi filma „Amanet” koji je za kratko vrijeme doživio veliku popularnost.

U kategoriji Najbolji koncert proglašen je bend Sarajevo Jazz Guerrilla. Ovaj bend duže od decenije okuplja neke od najtraženijih muzičara na domaćoj i regionalnoj sceni, bez obzira na žanr. Ovaj sastav je rezultat ljubavi muzičara prema jazzu. Članovi ovog benda ove godine napunili su sve moguće arene u regiji kao prateći bend Dine Merlina, a publika u Travniku imala priliku da posluša izuzetan koncert ovdje u Centru u sklopu “Mono festa” Travnik.

Posebno priznanje Centar je sinoć uručio travničkim karatistima, Aliju Arnautoviću i Bekiru Grabusu. Nagrade je uručio načelnik općine Travnik, dr.sci. Kenan Dautović.

JU Centar za kulturu pomjera granice

Tokom protekle godine realizirano je 230 sadržaja, rekao je sinoć direktor Centra, gospodin Taik Ganić. “Naši brojni sadržaji koje realiziramo već su prepoznati i izuzetno smo ponosni na njih. Iz vlastite produkcije i koprodukcije izdvajamo: “Travničke večeri“ koje se održavaju već (17 godina) “Kreativni zimski i ljetni raspust“ (8 godina), „Veseli snježni Travnik“ (6 godina), „Jutro u pozorištu“ (6 godina), „Ogledalo svijeta u očima djeteta“ (5 godine), Svečana dodjela nagrada Centra (4 godine) i Monofest – festival prvog lica (3 godine). “

Direktor Ganić najavio je i dva nova projekta: “Pozorište u Centru” i prvi travnički festival autorskih pjesama za djecu “Mali raspjevani grad”.

Muzička zvijezda večeri bio je poznati Travničanin, Seid Memić Vajta koji je goste “Svečane dodjele” obradovao sa tri neprolazna hita koje su zajedno sa njim Travničani pjevali.