Naslovi

Jasmin Burek premijerno predstavlja „Travnik stari“ autora Samira Zavlana

Jasmin Burek

Jasmin Burek, u sklopu projekta „BiH gradovi pjesmom opjevani“ premijerno predstavlja novu numeru, autora Samira Zavlana. Riječ je o pjesmi naziva „Travnik stari“.

Izraz „sevdah“ arapska je riječ za ljubav. Srce sevdalinke je upravo taj osjećaj. Ona je tiha, nježna, puna žudnje, želja i melanholije. Tradicionalna bosanska pjesma je muzička, filološka, estetska i psihološka pojava. Njen uticaj imao je važnu ulogu u bosansko-hercegovačkoj tradiciji i razvoju umjetnosti. Upravo iz tog razloga je njegujemo i ne damo joj da ode u zaborav.

Dobro poznati Samir Zavlan poznat je po očuvanju kulturne baštine naših naroda.

Za numeru „Travnik stari“ Zavlan je zaslužan za tekst, muziku i aranžman koje je odradio u svom studiu „SAZ Produkcija“.

Samir me pozvao da zajedno radimo na ovom projektu. Imali smo priliku više puta da sarađujemo i svaki put je to urodilo plodom. Poučeni iskustvom, saradnja nam se isplatila na obostrano zadovoljstvo – rekao je Jasmin Burek za hayatproduction.ba.

Sevdalinka je veličanje ljubavi prema nekome ili nečemu. U pjesmi „Travnik stari“ veliča se jedna čaršija. Na svakom koraku, Travnik otkriva svoje velike priče iz davnina. Njegove znamenitosti šapuću o bosanskom pašaluku i vezirima.

Poseban motiv je pjevati o gradu u kojem živiš, provodiš dane u njemu s njegovim građanima. Osjećam dio tradicije i kulture koju taj grad, kao jedna od najstarijih čaršija u Bosni i Hercegovini, ima. Osjetim tradiciju onu od prije Osmanlija, pa sve do dana današnjeg  – dodao je Burek.

U spotu su prikazani najljepši kadrovi ovog grada, a Jasmin Burek se na tvrđavi našao u društvu vokalnog ansambla „SRMA“.

Foto: Arhiva

Spot je urađen baš onako kakmo smo mi u produkciji Hayat i zamislili. Sve zasluge idu saradnicima koji su tehnički radili na realizaciji. Pokušali smo prikazati ono najvažnije o čemu pjevamo u pjesmi „Travnik stari“, a toga je zaista puno. Nažalost, neke stvari smo morali i izostaviti budući da je previše znamenitosti i kulture naroda, vladara koji su kroz vjekove živjeli u Travniku i ostavili svoj trag – zaključio je Jasmin.

Odmah nakon promocije novog singla i spota o Travniku, Jasmin Burek ponovo ulazi u studio Hayat Produkcije. Započinje svoj rad na novoj pjesmi, autora Zaima Poturića koji je poznati hitmaker.

U studio ulazim s puno volje i želje da radimo, stvaramo i da našoj publici ponudimo nešto novo. Oni su ti zbog koga sve ovo radimo. Zauzvrat tražimo malu, ali iskrenu podršku – iskreno je izjavio Burek.

I dok se u studiju stvara nešto novo, vi uživajte u premijeri „Travnik stari“.

Komentariši