Naslovi

Sevdah fuzija „Muzičke omladine Bihać“ u saradnji sa Kenanom Mačkovićem

Udruženje „Muzička omladina Bihać“ djeluje već dugi niz godina i okuplja veliki broj mladih umjetnika. To radi kroz razne projekte, koncerte i radionice. Ovaj orkestar čine učenici i profesori Umjetničke škole „Nusret Keskin – Braco“ Bihać. Na novoj sevdah numeri radili su s Kenanom Mačkovićem, profesorom klavira i vokalnim solistom. Budući da je u svakodnevnom kontaktu s učenicima, najbolje razumije na koji način tradiciju približiti mladima.

Nadahnuti trenutnom situacijom u svijetu, te sa željom da privuku i skrenu pažnju javnosti na očuvanje tradicionalne muzike, ekipa je donijela novi aranžman za jednu sevdalinku. Riječ je o pjesmu „Kiša pada, trava raste“. Nude vam potpuno novi doživljaj i novu dimenziju ove bezvremenske pjesme.

Mlade i djecu treba učiti i o tradiciji. Naša tradicionalna pjesma je sevdah. Iako možda nisu spremni da razumiju poruku koju sevdalinka nosi, neophodno im je približiti kulturno naslijeđe – rekao je Mačković.

Kenan Mačković


Dodao je i da su sevdalinke najbolji put do mladih. Ovu izjavu potvrdilo je njegovo višegodišnje iskustvo rada s djecom i omladinom, kroz razne projekte i profesorski angažman. Sevdah najbolje prihvate i zavole kroz moderni aranžman. S obzirom na to da radim u školi i s mladima znam da je to način koji pokazuje rezultate, nebrojeno puta sam se u to uvjerio – dodao je Mačković za Fenu.
Izvorna sevdalinka izvođena je tradicionalnu uz tepsiju ili saz, sve ostalo je iskorak ka nečemu novom.

„Kiša pada, trava raste“ obogaćena je drugačijim, duvačkim aranžmanom koji je blizak mlađim generacijama rekao je autor aranžmana i vođa orkestra Muzičke omladine Bihać, Adnan Busuladžić te dodao da su fuzije u sevdahu najispravniji pravac prema svjetskoj sceni i i publici.

Poslušajte u nastavku kako zvuči izvorna bosanskohercegovačka pjesma u izvedbi „Muzičke omladine Bihać“ i njihovog gosta Kenana Mačkovića.

Komentariši