Naslovi

Predsjednik UO “Fonogram” tražio odgovore od Edina Forte: “Zašto Vlada KS ne poštuje zakone o pravima?”

Predsjednik UO "Fonogram" tražio odgovore od Edina Forte: "Zašto Vlada KS ne poštuje zakone o pravima?"

Predsjednik Upravnog odbora “FONOGRAM” Ahmed Švrakić postavio. je javno na svom Facebook profilu tri pitanja premijeru Vlade KS, Edinu Forti povodom regulisanje zakonskih normi ali i podsticaju koje traže kulturni stvaralici iz ove branše.

Svoje odgovore traže i predsjednici Udruženja “Fonogram” čije prenosimo u cijelosti.

Tri javna pitanja braniocu kulture u našem Sarajevu.

Zašto niko iz Vlade kantona Sarajevo ni jedan njen dio. od Vlade, Grada , Opština , turističke zajednice, firmi poput ZOI 84, Skenderije, i tako dalje ne poštuje zakone o autorskim i srodnim pravima koji su preduslov ulaska BiH u EU?

Zašto je nas kanton (KS) jedinstven u svijetu po parafiskalnom nametu na živu muziku?

Zašto vlada KS nije dala niti 1 KM za podsticaj ljudi koji se bave kulturom za vrijeme pandemije iako. smo od njih kao kolektivne organizacija tražili pomoć, ali i pokazali način kako mogu kao Vlada KS doći do svakog pojedinca našeg udruženja?

Podsjećamo sapunica je nastala zbog nes(p)retne izjave. premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, koju je rekao u intervjuu za britanski. Guardian, a u kojoj on kaže da su “rat u BiH dobili seljaci” danas je dobila novi zaokret.

Naime, kako je vidljivo iz korigovane verzije Fortinog. intervjua objavljenog u Guardianu, pored riječi “rat”, u ranijoj rečenici “čini se da su seljaci dobili rat”, sada u zagradi stoji riječ “kulturni”.

U novoj verziji intervjua tako sada stoji “Čini se da su seljaci dobili kulturni rat”.

Predsjednik UO "Fonogram" tražio odgovore od Edina Forte: "Zašto Vlada KS ne poštuje zakone o pravima?"