Naslovi

ESNAF… novi dah sevdaha iz Hrvatske – Amir Kazić Leo

ESNAF... novi dah sevdaha iz Hrvatske - Amir Kazić Leo

Potaknuti istinskom ljubavlju prema bosanskoj tradicijskoj muzici, sevdalinki, ekipa sjajnih muzičara Amir Kazić Leo, Amir Karalić, Mario Rašić i Branimir Mihaljević izrazili su svoje balkansko nasljeđe i umjetnički identitet kroz zajednički projekt ESNAF u kojem spajaju tradicionalni melos i moderni produkcijski pristup.

Više od tradicije – Ljubav prema sevdahu

Sevadalinka kao iznimno važno kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine, u našoj eri hiper-modernizma i digitalne prevlasti u muzičkim žanrovima i mas-medijima, ipak o(p)staje kao trajna vrijednost  u narodu. Međutim opstaje i kao inspiracija i izazov za one izvođače sa veoma uspješnom profesionanom karijerom iza sebe u drugim muzičkim žanrovima. Nabrojećemo samo neke: Ibrahim-Ibrica Jusić, Mostar Sevdah reunion, Indeksi su na jednom album uvrstili svoju obradu skladbi ”Žute dunje”,  ”Snijeg pade na behar na voće”, zatim Amira Medunjanin, ženski horBulbuli koji u Zagrebu koji vodi maestro Ismet Kurtović, a sada imamo novi projekat koji dolazi iz Zagreba. Stiže nam projekat pod nazivom Esnaf.       

Dvanaest sevdalinki koje čine njihov istoimeni prvijenac nove su interpretacije tradicionalnih pjesama. Njuma su pristupili na intuitivan način, onako kako najbolje odgovara njihovim instrumentima. Iako su one usidrene u sevdalinki, kao tradicijskoj muzici, u njihovoj verziji svaka je odsvirana i otpjevana sa žarom i vitalnošću. Tu se prožimaju stoljetne melodije sa modernom digitalnom nadogradnjom muzike. ESNAF proširuje taj raspon igrajući se u pojedinim kompozicijama raznim zvučnim elementima.

Manje je poznato da su već nekoliko godina Amir Karalić i Amir Kazić Leo s ljubavlju radili na tome okupljajući oko sebe vrhunsku ekipu muzičara. Da bi se album u konačnici završio, trebao je doći neko sa strane, onaj koji će udariti produkcijski muhur.

Sudbina je htjela da to budem baš ja, zbog čega mi je iznimno drago.– kaže vrsni hrvatski muzičar i producent Branimir Mihaljević.

Aranžmani – izuzetno  nadahnuti, u raznolikom, širokom izboru i upotrebi instrumenata, saza, harmonike, tamburica, mandoline, te klavira i harmonike.

Za razliku od svih do sad sličnih, manje ili više  muzički uspjelih obrada i modernizacija naše sevdalinke – Esnaf ide korak dalje. To je vidljivo iz vrlo serioznog  i emotivnog, a uz to visoko-profesionalnog pristupa svim segmentima ovog ”proizvoda”, koji bi se mogao izdvojiti po originalnosti i kvalitetu kao trajna vrijednost muzičke kulture u žanru sevdalinke .

Ljubav Amira Kazića prema sevdahu postoji vjerojatno oduvijek. Iako kaže da muziku ne dijeli na žanrove, nego na dobru i lošu, Leo je sevdalinkom kao bosanskom tradicijskom muzikom bio okružen od samog djetinjstva. Ona je srasla s njegovim identitetom.

Kad čovjek radi tradicionalne pjesme, uvijek je izazovno izvesti to da zvuči svježe, a da opet ostane ta autentičnost. Znao sam da mogu biti odličan u tome, ali mi se sada čini da je moja sugestivnost u interpretaciji sevdaha još više sazrela.

Mislim da smo mi u tome uspjeli. Dali smo svoj obol i sretan sam i ponosan na ESNAF i to što smo napravili. Osobno sam kroz svoju interpretaciju nastojao ispričati te priče koje dolaze iz naroda. To su pjesme za koju se uglavnom ne znaju autori. Riječ je o starim pjesmama koje sa sobom nose i životne priče. Njih uz poštovanje prema njima, treba znati ”donijeti”, kako mi to kažemo. – objašnjava Amir.

Na albumu se nalaze i njegove dvije autorske pjesme. One su toliko srasle s ostatkom albuma da je gotovo nemoguće iz prve pogoditi o kojim je pjesmama riječ.

Izlazak izdanja najavljen je snimkama Zapjevala šojka ptica i U lijepom starom gradu Višegradu. Riječ je o tradicionalnim kompozicijama kojima je novi život dala vokalna interpretacija Amira Kazića Lea. Ekipa je uspjela uspostaviti zvuk koji balansira između tradicije i puno šireg i progresivnijeg pogleda. Iako na mjestima može imati nedvojbeno mističan. ugođaj, također se može pohvaliti sadržajem i neposrednošću, mješavinom koja rezultira dojmljivim slušanjem te koja privlači pažnju. leo

Muzičko-poetska sehara s blagom

Izlazak u javnost projeta ESNAF odmah u startu nije ostao nezapažen; tako, između ostalog portal glazba.hr  donosi vrlo pohvalno recenziju. Neke dijelove prenosimo…

”Prožeta strastvenim lirskim osjećajem, ova muzika djeluje i misaono i slobodno. Kompozicija i improvizacija igraju jednako važnu ulogu, a postoji mnogo dobrih, hibridnih zvukova za zadovoljstvo slušanja. ESNAF ima gotovo nostalgičnu, čeznutljivu atmosferu sa svim gipkim promjenama u tempu koje se kreću u svim smjerovima.”

Album završava s Ah, što ćemo ljubav kriti, snažnim ispreplitanjem harmonike i Leovog vokala uz decentnu gitarsku pratnju koji svode muziku na njezine temeljne elemente i ulaze u emocionalnu srž onoga što ovakvu muzičku tradiciju čini toliko moćnom. ESNAF na trenutke djeluje kao zvučni ekvivalent otkopavanja škrinje s blagom i odsjaja na licu od dragog kamenja unutar nje.”

Esnaf je očigledan podsjetnik na sposobnost muzike da prevaziđe kulturne granice. Ovaj projekat daje ideju o otvaranju novih svjetove, a ovaj album je zaslužan za pružanje baš ovakvih pozitivnih iskustava. Vjerujemo da će jedan takav projekt, uz  ovako dobar izbor sevdalinki i sjajnu vokalnu izvedbu Amira Kazića, sa modernim aranžmanima uz raznolikost i bogatstvo stilske muzičke strukture i visoke  produkcije, doživjeti  uspjeh i izvan naših prostora.