Goran Bregović na nastupu

Jedan od naših najpoznatijih muzičara svih vremena svakako jeste nekadašnji frontmen legendarnog rock satava „Bijelo dugme“. Goran Bregović, poznat je kao Brega, a njegovu biografiju i bogatu karijeru donosimo vam u nastavku.

Pozanti muzičar rođen je u Sarajevu, na današnji dan 1950. godine.

Poznato je da je Goran Bregović još od najranijeg djetinjstva pokazivao interesovanje i talenat za muziku. Pohađao je osnovnu Muzičku školu, smjer violina. Nažalost zbog svog neodgovornog ponašanja, Bregović je iz iste izbačen.

Prvi bend u kojem je zasvirao zvao se „Beštije“ i to je bio početak njegove uspješne karijere muzičara, te svojevrsna odskočna daska da postane sve ono što je danas. U „Beštijama“ je svirao bass gitaru, a na jednom nastupu ponuđena mu je odlična prilika. Čuo ga je Željko Bebek i ponudio mu da se priključi njegovoj grupi „Kodeksi“. Bez puno dvoumljenja prihvatio je ponudu, te su već iste godine u Dubrovniku svirali za posjetioce. 1970. godine Brega postaje glavni gitarista bendam, a pored njega u postavi su bili Milić Vukašinović i Zoran Redžić.

Photo by: Vican Vicanović

Nakon povratka u Sarajevo, grupa se raspada.

Odlučan da, po svaku cijenu, uspije na muzičkoj sceni, Goran Bregović osniva 1971. godine grupu „Jutro“, koja se kasnije u januaru 1974. godine preimenovala u „Bijelo dugme“. Ostala je do današnjeg dana jedna od najpoznatijih i najboljih rock sastava bivše Jugoslavije.

Prvu postavu „Bijelog dugmeta“ činili su pored Gorana Bregovića: Zoran Redžić i Željko Bebek. Kasnije su kroz sastav prošli Vlado Pravdić i Milić Vukašinović, Mladen Vojičić Tifa, Điđi Jankelić i Alen Islamović, kao i pokojni Laza Ristovski i Ipe Ivandić.

Goran Bregović je u grupi, pored gitariste, bio i tekstopisac, kompozitor, prateći vokal, producent, ali i idejni tvorac i stalni član sve do njenog raspada.

Bregović je nastavio da gradi svoju muzičku karijeru i nakon raspada nekadašnjeg najpoznatijeg rock sastava. Nastavio je da puni dvorane i bude dio playlista mnogih slušaoca.