Naslovi

Goran Bregović: Na današnji dan legenda je rođena

Goran Bregović na nastupu

Jedan od naših najpoznatijih muzičara svih vremena svakako jeste nekadašnji frontmen legendarnog rock satava „Bijelo dugme“. Goran Bregović, poznat je kao Brega, a njegovu biografiju i bogatu karijeru donosimo vam u nastavku.

Pozanti muzičar rođen je u Sarajevu, na današnji dan 1950. godine.

Poznato je da je Goran Bregović još od najranijeg djetinjstva pokazivao interesovanje i talenat za muziku. Pohađao je osnovnu Muzičku školu, smjer violina. Nažalost zbog svog neodgovornog ponašanja, Bregović je iz iste izbačen.

Prvi bend u kojem je zasvirao zvao se „Beštije“ i to je bio početak njegove uspješne karijere muzičara, te svojevrsna odskočna daska da postane sve ono što je danas. U „Beštijama“ je svirao bass gitaru, a na jednom nastupu ponuđena mu je odlična prilika. Čuo ga je Željko Bebek i ponudio mu da se priključi njegovoj grupi „Kodeksi“. Bez puno dvoumljenja prihvatio je ponudu, te su već iste godine u Dubrovniku svirali za posjetioce. 1970. godine Brega postaje glavni gitarista bendam, a pored njega u postavi su bili Milić Vukašinović i Zoran Redžić.

Photo by: Vican Vicanović

Nakon povratka u Sarajevo, grupa se raspada.

Odlučan da, po svaku cijenu, uspije na muzičkoj sceni, Goran Bregović osniva 1971. godine grupu „Jutro“, koja se kasnije u januaru 1974. godine preimenovala u „Bijelo dugme“. Ostala je do današnjeg dana jedna od najpoznatijih i najboljih rock sastava bivše Jugoslavije.

Prvu postavu „Bijelog dugmeta“ činili su pored Gorana Bregovića: Zoran Redžić i Željko Bebek. Kasnije su kroz sastav prošli Vlado Pravdić i Milić Vukašinović, Mladen Vojičić Tifa, Điđi Jankelić i Alen Islamović, kao i pokojni Laza Ristovski i Ipe Ivandić.

Goran Bregović je u grupi, pored gitariste, bio i tekstopisac, kompozitor, prateći vokal, producent, ali i idejni tvorac i stalni član sve do njenog raspada.

Bregović je nastavio da gradi svoju muzičku karijeru i nakon raspada nekadašnjeg najpoznatijeg rock sastava. Nastavio je da puni dvorane i bude dio playlista mnogih slušaoca.

Komentariši