Naslovi

Na današnji dan rođena je legenda jugoslovenske rok muzičke scene

Želimir Željko Bebek, jugoslovenski je rok muzičar najpoznatiji po tome što je bio prvi pjevač grupe „Bijelo dugme“. Rođen je na današnji dan 1945. godine u Sarajevu. Interesantno je da oko mjesta rođenja postoji polemika. Neki kažu da je rođen u Bugojnu, neki u Hercegovini u selu Vojnići, neki da je rođen u Konjicu, međutim na njegovom Facebook profilu stoji da mu je rodni grad Sarajevo.

Od malih nogu se interesovao za muziku i zabavljao je ukućane pjevajući im pjesme koje je čuo na radiju. Bio je član hora i želja mu je bila da nauči da svira neki instrument.

U gimnaziji se pročulo za Željkove vokalne sposobnosti, pa je već sa šesnaest godina počeo pjevati u bendu „Eho 61“. Šezdesetih fodina je prihvatio ponudu grupe Kodeks koja je bila jedan od značajnijih sastava tog vremena. Godine ‘69 grupi se pridružio Goran Bregović, te su već to ljeto počeli da nastupaju u dubrovačkom baru „Splendid“ gdje su svirali klasičan repertoar za turiste.

Sredinom 70-ih godina Željko se vratio u Sarajevo, gdje je sa Edom Begovićem formirao „Nove kodekse“ koji su kratko trajali. Prva pjesma koju je otpjevao bila je „Pratim, evo deset dana“. 1972. godine ih je napustio Ismet Arnautalić koji je odnio pravo ime grupe zbog čega, konačno, 01. januara 1974. službeno nastaje bend „Bijelo dugme“.

1974. godine u izdanju Jugotona izašao je prvi album „Bijelog dugmeta“ sa pjesmama: „Kad bih bio bijelo dugme“, „Bluz za moju bivšu dragu“, „Ne spavaj, mala moja, muzika dok svira“, „Sve ću da ti dam samo da zaigram“, „Selma“, „Patim evo deset dana“.

Narednih godina nastali su hitovi koji se pjevaju i danas. Njihov album prodat je u 200.000 primjeraka zbog čega su osvojili dijamantsku ploču zbog ogromnog tiraža.

Iako je u bendu postojalo dosta nesuglasica i ranije, Bebek napušta „Bijelo dugme“ 1984. godine i zvanično započinje raditi samo na svojoj karijeri. Željko je nastavio da stvara hitove, te su njegove pjesme pojam dobrog i istinskog rock ‘n’ rolla.

Sudeći prema broju slušanja, najpopularnija Bebegova pjesma je „Sinoć sam pola kafane popio“ koja na današnji dan ima više od 21 milion pregleda.

Komentariši