Naslovi

Nove saradnje u doba izolacije: Srbijanski i bh. izvođači kreiraju nove harmonije poznatih pjesama

U vrijeme kada riječ izolacija dominira novinarskim diskursom, ali postaje i termin koji označava nedavno nametnuti stil života većine ljudi, sve više se uviđa kako postoje i pozitivne strane situacije u kojoj su se svi našli. Institucija porodice je ponovno stavljena u naš fokus, a s druge strane počeli su se pronalaziti novi načini za nastavak normalnog života, te iako smo pojedinačno odvojeni od ostalih ljudi, nikada se nije osjećala veća povezanost sa ostatkom svijeta. Na taj način su počele nastajati i nove saradnje kada je u pitanju muzika.

Jedna grupa umjetnika je odlučila iskoristiti svoja znanja i vještine da bi kreirali nešto novo u čemu mogu uživati široke narodne mase koje su u ovim trenucima željne kvalitetnih sadržaja. Naime, Meho Radoović, asistent muzičkog producenta Hayat Productiona iz Sarajeva i Ivan i Dušan Kurtić iz Srbije, odlučili su kreirati novu harmoniju za pjesmu „Zašto si me majko rodila“. Ova pjesma je poznata kao jedna od onih koju je pokojna Esma Redžepova najradije izvodila jer ju je napisao njen muž, a pjesma simbolično govori o našim mukama i čežnjama, što su emocije sa kojima se ovih dana dosta nas može poistovjetiti.

U posljednjem periodu bili smo primorani usvojiti neki novi način života. Na početku je bilo veoma neuobičajeno, ali sam kao muzičar, nakon određenog perioda počeo pronalaziti inspiraciju tamo gdje nikada nisam gledao. Brzina kao osnovna karakteristika modernog načina života nam ne dozoljava da stanemo na trenutak i obratimo pažnju na neke stvari, a sada uviđamo koliko toga propuštamo. Ovako je zapravo došlo i do saradnje sa Ivanom i Dušanom, mogu slobodno reći da smo se otkrili i shvatili da možemo zajedno uraditi nešto novo. – izjavio je Meho Radoović.

Videospot za ovu pjesmu je urađen skromno i odgovara uslovima u kojima su se svi našli. Umjetnici naglašavaju da je društvena odgovornost ipak prioritet.

Ostanite kući i pazite sebe i svoje najvoljenije. Vjerujem da će brzo proći ova cijela agonija koja nas je zadesila. U međuvremenu, slušajte našu muziku, a uskoro vas očekuje još puno dobre muzike za dušu.  – rekao je Ivan Kurtić.

Poslušajte njihovu izvedbu pjesme „Zašto si me majko rodila“!

Komentariši