Naslovi

HP SEVDAH: Arif Alajbegović izveo sevdalinku “Safo moja”

Sevdalinka, to je pjesma o želji za ljubavlju i o neispunjenoj ljubavi, ona je umjetnički oblik u kojem se susreću strast i razum.

Sevdalinka je dar Bosanaca i njihove zemlje Bosne i Hercegovine svijetu na čuvanje koji je postao jedna od najcjenjenijih lirskih kreacija u evropskoj usmenoj narodnoj poeziji. Zbog toga su Bosanci kao kreatori sevdalinke veoma ponosni na ovu pjesmu jer nisu obogatili samo evropsku kulturu već su pridonijeli i intelektualnom blagu čovječanstva.

Prije jednog stoljeća sevdalnika nije bila samo narodna tradicija. Sve to vrijeme ljudi su živjeli u pjesničkoj tradiciji dok je pjesma živjela u njima. Danas, sevdalinka priziva slike, mirise i senzualnost prošlog egzotičnog svijeta, bivšeg bosanskog života utemeljenog na vrijednostima još starije tradicije.

Sevdalinka prikazuje sve aspekte intelektualne tradicije u životu bosanskog naroda: vrtovi sa cvijećem, bijele kuće sa balkonom, druge sa dvorištem za ašikovanje ili ašik-pendžerom. Iz sevdalinke se dobija tačna slika bosanskog života u to davno vrijeme.

Na taj način sevdalinka postaje pjesma kojom otkrivamo sebe.

Jedan od najpoznatijih interpretatora sevdalinke, Arif Alajbegović, izveo je u HP Sevdahu sevdalinku “Safo moja”, a njegovu izvedbu su ispratili Dragan Stojković Bosanac na harmonici i Almir Aka Hukelić na gitari.

Poslušajte sevdalinku!

Komentariši