Naslovi

Koncertom “Strings Attached Sinfonietta” počinje koncertna sezone klasične muzike u BKC-u

U Bosanskom kulturnom centru Sarajevo, 23. oktobra u 20 sati premijerno će nastupiti novoformirani Gudački orkestar “Strings Attached Sinfonietta”. Ansambl je osnovan 2019. godine i predstavlja nastavak i kontinuitet dugogodišnjeg rada Gudačkog orkestra Muzičke akademije Univerziteta u SarajevuSolista će biti Miron Konjević, čembalo, dok će orkestrom dirigovati Tijana Vignjević. Na programu će biti djela koja su komponovali: Heinrich Ignaz Franz von Biber, Johann Sebasian Bach, Gustav Holst i Dmitrij Šostakovič. Ovim nastupom će i zvanično početi koncertna sezona klasične muzike u organizaciji ove javne ustanove. Ulaz na koncert je besplatan.

U narednom periodu će, u okviru serije koncerata koji će se dva puta mjesečno održavati u BKC-u, nastupiti eminentni bosanskohercegovački solisti i kamerni sastavi. Namjera je da se na ovaj način razvije i promovira muzička scena i pruži prilika da se predstave talentovani umjetnici koji izvode klasičnu muziku. Pored nastupa već afirmisanih muzičara, u okviru ovih dešavanja, poseban akcent bit će stavljen na saradnju sa Muzičkom akademijom Univerziteta u Sarajevu.

Najdarovitiji studenti te istaknuti profesori i asistenti ove akademije redovno će se predstavljati publici u okviru ovog serijala koncerata. Na taj način pružit će se i mogućnost za dodatno educiranje studenata. Nastupi u kamernim sastavima i orkestrima često predstavljaju jedini način na koji u praksi istaknuti apsolventi i postdiplomci mogu držati koncerte kamerne muzike. Sve ovo je neophodno za osposobljavanje mladih muzičara za rad u filharmonijama i za izvođenje orkestarske i kamerne muzike, s obzirom da ovi vidovi muzike spadaju u najsloženije muzičke oblike.

Gudački orkestar “Strings Attached Sinfonietta” nastao je 2019. godine i predstavlja nastavak i kontinuitet dugogodišnjeg rada Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu, čiji su inicijatori i osnivači bili nekadašnji dekan i profesor violine Faruk Sijarić i profesor violončela Yevgeny Xaviereff. Profesori su još 1999. godine za cilj postavili da repertoar, pored umjetničkog razvoja članova orkestra, bude i u službi otvaranja novih pogleda na umjetničku muziku za publiku na našim prostorima, što će ovom novonastalom ansamblu i dalje biti jedan od najvažnijih ciljeva. Gudački orkestar “Strings Attached Sinfonietta” čine mladi i koncertno vrlo aktivni gudači iz Bosne i Hercegovine i susjednih država.

Gudački orkestar “Strings Attached Sinfonietta” čine Violina, Tamara Arsovski, Alma Dizdar, Amna Hujić, Amila Šeper, Emina Džanović, Ilma Zulum, Larisa Horić, Lucija Paleka, Viola, Aida Deljkić, Lazar Vinković, Mirzeta Bašić, Violončelo, Belma Alić, Selma Hrenovica, Kontrabas, Fahrudin Strojil, Čembalo, Miron Konjević.

Komentariši