Naslovi

Zabranjeno pušenje u Zagrebu obilježilo 35 godina albuma ”Das ist Walter”

Užarena atmosfera i publika svih generacija koja uglas pjeva hitove stare i više od 30 godina uobičajen su prizor na koncertima Zabranjenog pušenja, a tako je bilo i u subotu navečer u krcatoj maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova gdje je kultni rock bend obilježio 35 godina albuma prvijenca “‘Das ist Walter”.

Koncert je počeo oko 22 sata, nakon nastupa predgrupe Mašinko, s antologijskim hitom ”Pos'o, kuća, birtija”. Nastavilo se sa ”Stanjem šoka” i nizom drugih poznatih hitova da bi završio nakon tri sata svirke i nekoliko biseva, nešto prije jedan sat poslije ponoći.

Uz frontmena Seju Sexona, publiku su u neprekidno rasplesanom stanju držali Toni Lović na gitari, Branko Trajkov za bubnjevima, Robert Boldižar na violini, Dejan Orešković na bas gitari i senzacionalna Lana Škrgatić izmjenjujući na svojim vještim prstima saksofon, flautu i klavijature.

Posebna počast prideu u Sarajevu

Sejo je, u prepoznatljivom bosanskom stilu, u više navrata okupljene zabavljao šalama i vicevima, a osvrnuo se i na prvi gay pride u Sarajevu koji je održan u septembru ove godine. Ispričao je tako Sejo vic o ocu kojeg je sin pitao ”Tata, šta je to peder?”.

Publika je mogla čuti kako je to bilo kad je tata bio s komšijom Suljom u zatvoru i kako su se ”voljeli” kako bi razbili svakodnevicu. Vic je poslužio kao poveznica za pjesmu u vezi sa homoseksualacima ”Javi mi”, što je publika pozdravila pljeskom i ovacijama.

Gosti Žera i Mujo Snažni

Pušenju se u jednom trenutku na bini pridružio Dražen Žerić Žera iz Crvene jabuke koji je otpjevao hit ”Možeš imat’ moje tijelo”. Posebno dirljivo bilo je i pojavljivanje Mustafe Čengića zvanog Mujo Snažni koji je s bendom snimio prve dvije ploče, a u Domu sportova na gitari je zasvirao ”Zenica blues”.

Jedna je gošća ipak nedostajala, ali se javila videoporukom – Sassja s kojom je Zabranjeno pušenje snimilo jedan od novih hitova ”Kupi nas Ali”. Sassja je pozdravila raju s videozida i izvinila se zbog nedolaska, jer je nedavno rodila i morala je ostati uz bebicu.

Zabranjeno pušenje je tako uz posebne dodatke svojoj vjernoj publici pružilo još jedno višesatno uživanje u vječnim hitovima poput ”Lutke s naslovne strane”, ”Balade o Pišonji i Žugi”, ”Karabaje”, i ”Počasne salve”, ali i u nešto rjeđe izvođenim pjesmama poput ”Dana Republike”.

Zabranjeno pušenje nakon koncerata u Kanadi te splitskog i zagrebačkog koncerta nastavlja turneju kojom obilježava 35 godina od objavljivanja albuma “Das ist Walter” koncertima u Australiji koji će početkom novembra biti održani u Perthu, Sydneyu i Melbourneu.

Komentariši