Naslovi

Prije 12 godina njegov se život prerano ugasio nakon strašne nesreće, ali uspomena na njega ne blijedi

Makedonski pjevač bio je jedna od najvećih balkanskih zvijezdi, a onda mu se život prerano ugasio.

16. oktobra 2007. godine preminuo je makedonski slavuj Toše Proeski u automobilskoj nesreći kod Nove Gradiške. Imao je samo 26 godina, a mnogi obožavatelji i danas tuguju za njim.

Osim neutješnih porodica, prijatelja te tadašnje djevojke rukometašice Andrijane Budimir, Toše je iza sebe ostavio i brojne kolege koji su ga doslovno obožavali i zbog njegova talenta i zbog skromnosti. Jedan od njih svakako je bio i pjevač Tony Cetinski, koji svake godine obilježi ovaj tužni dan na društvenim mrežama.

“Svake nam godine dolazi taj dan, to jutro kao nešto što ne želimo saznati, čuti ni slutiti, no ipak nemilosrdno dođe i podsjeća nas koliko smo krhki i kako nikada ne znamo što nam nosi sljedeći dan. Jako je teško evo već dvanaestu godinu prihvatiti kako te nema tu. Jedina nam je nada to što si bio i ostao dokaz da anđeli u ljudskom obliku postoje i ostaju uvijek tu kraj nas.”

“Uvijek volim reći i ponoviti da si bio stvarno poseban. Zahvaljujući tebi, tvom ponašanju, skromnosti, djelima, siguran sam da su anđeli tu s nama i u ljudskom obliku. Bio si jedan od onih ljudi koji vraćaju vjeru u ljudskost, u anđele koji hodaju zemljom. Mogao si tu na zemlji još puno toga, ali sve ćemo nadoknaditi kada se jednom sretnemo gore u svemiru, na nekom proplanku. Dragi Toše, volimo te do posljednjeg daha. ZAUVIJEK BRATKO MOJ”, poručio mu je Tony na Instagramu.

Podsjetimo, tog kobnog dana Toše je sjeo u svoj Touareg kojim je upravljao njegov vozač Georgij Georgijevski, a zbog neprilagođene brzine i premalog razmaka između vozila udario je u prikolicu tegljača, pri čemu se desna, suvozačeva strana gdje je sjedio Toše zabila u prikolicu kamiona. Georgij je izgubio kontrolu nad vozilom, pa se automobil zaokrenuo na cesti i potom silovito udario u zaštitnu ogradu.

Pjevač je izgubio život na licu mjesta, a s njima je u automobilu bila i menadžerica Ljiljana Petrović, koja je preživjela strašni sudar od kojeg se ledi krv u žilama, baš kao i Georgij. Poginulog pjevača iz automobila su izvukli tek uz pomoć vatrogasaca.

Na godišnjicu Tošetove smrti na njegov grob u Kruševo u Makedoniji svake godine dolazi hiljadu obožavatelja iz raznih dijelova svijeta, a redovno se i na glavnom trgu u Skoplju održavaju razna događanja njemu u čast.

Komentariši