Naslovi

Preselila Zekija Čuturić, vrsna izvođačica sevdalinki u BiH

Preselila Zekija Čuturić, vrsna izvođačica sevdalinki u BiH

U svojoj 85. godini života umrla je Zekija Čuturić, izvođačica sevdalinki i članica umjetničkog savjeta Fondacije SEVDAH.

Bosansku Dubicu, njeno rodno mjesto i Sarajevo, pronosila je širom svijeta, kroz nastupe i saradnje s velikim muzičarima, izvođačima i autorima tradicionalnih sevdalinki.

Za arhiv Radija Bosne i Hercegovine snimila je desetine trajnih snimaka izvornih tradicionalnih pjesama.

“Zekija Čuturić bila je jedna od najboljih interpretatorica sevdalinke u generaciji koja je na muzičkoj sceni BiH naslijedila prve sevdalije Radio Sarajeva. To je takozvana ‘zlatna generacija’ koju su predvodili Safet Isović, Beba Selimović, Himzo Polovina, Zehra Deović, Zora Dubljević. U svojoj je dugoj karijeri za muzički arhiv RTV Sarajevo snimila brojne izvorne narodne pjesme, među njima i mnogo manje poznatih i skoro zaboravljenih, koje su, poput najpoznatije pjesme iz njenog repertoara ‘Djevojka je zelen bor sadila’ doživjele i veliku popularnost”, izjavio je Enver Šadinlija.

Navedeno je kako Zekiji primarno zanimanje nije bila muzika, a da je radni vijek provela u kolektivu Radio Sarajeva.

“Radili smo dugo u istoj redakciji revijalnog programa ovog radija. Može se reći da nije žudjela za estradnom popularnosti, nego da je pjesma bila njena velika ljubav koju je živjela sve do ovog odlaska s ovog svijeta. Bila je redovna učesnica programa u sarajevskoj kući sevdaha sve donedavno, a upravo je ogroman značaj za očuvanje sevdalinke djelo te vrste izvođača, sevdalija koje pjesmu čuvaju i prenose iz ljubavi”, kaže Šadinlija.

Za svoj umjetnički rad dobila je desetine društvenih i esnafskih priznanja. Posljednje među njima je Zlatna povelja za višedecenijski rad na očuvanju sevdalinke, koju joj je u maju 2022. godine dodijelila Fondacija SEVDAH.

Preminula vrsna pjevačica sevdalinki Zekija Čuturić | Avaz

Dženaza će se obaviti u petak u 11 sati na gradskom groblju Vlakovo.

Izvor: Klix.ba