Naslovi

Ovo su pjesme koje su napisane prema istinitim i tužnim događajima

Jedna od pjesama prema istinitom i veoma tragičnom događaju je pjesma “Ona spava”.

Ova pjesma opisuje tragediju koja se dogodila 1974., kada se djevojka Milica Kostić bacila s 11. sprata nebodera kako bi pobjegla od pet nasilnika koji su je htjeli silovati. Tekst je djelo Crnogorca Velizara Šofranca, a pjesmu je otpjevao Zdravko Čolić.

Djeojka je bila teško povrijeđena, a u kratkom razgovoru sa doktorom izjavila je:

“Ja sam sama skočila kroz prozor, nisam više mogla da izdržim. Jedino sam na taj način mogla da sačuvam svoju čast.”

Poslušajte pjesmu “Ona spava” Zdravka Čolića, koja je posvećena Milici Kostić:

Balada “Tamara” je nastala kada je Boris Novaković imao 17 godina, a kako je jednom rekao Tamara je zaista postojala. Ono što se krije iza te pjesme je neuzvraćena i nesretna ljubav.

Tko mi tebe uze Tamara – bio je vapaj pjevača Borisa Novkovića, koji nije konretno patio za Tamarom, ali je suosjećao s boli prijatelja koji je volio Tamaru. Tekst je pisao zajedno sa prijetljem koji mu je pomagao, jer je Boris do tada sve tekstove pisao na engleskom jeziku.

“Sjetili smo se jednog druga koji je stvarno bio lud za jednom Tamarom. Svašta je izvodio zbog nje. Pao je sa motora zbog nje, pao je u školi, i na kraju mu ništa nije pomoglo – rekao je pjevač i dodao da zna gdje je sada Tamara i da ima troje djece.

Kada su raskinuli on je mnogo patio za njom. Prema riječima pjevača, prava Tamara se prepoznala u pjesmi i nedugo nakon njenog izdavanja, na telefonskoj sekretarici je čuo njenu poruku, u kojoj mu je zahvalila što joj je posvetio pjesmu.

Poslušajte:

Komentariši