Naslovi

Sjećanje na Toše Proeskog

Toše Proeski

Sjećanje na Toše Proeskog. Danas bi slavio 42. rođendan.

Njegovi nastupi punili su dvorane bez obzira na to u kojoj su se državi održavali.

Nikad prežaljeni Toše Proeski danas bi proslavio 42. rođendan. Preminuo je 2007. godine u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške. Imao je samo 26 godina.

Todor Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. u Kruševu u Makedoniji, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Skoplju. Kao jedan od najboljih studenata svoje generacije. Sa 15 godina već je nastupao na festivalu Makfest. Nakon što je s Tonyjem Cetinskim 2004. godine snimio hit “Lagala nas mala”, i osvojio je publiku. 

Iza sebe je ostavio pjesme, ali i rečenice po kojima će ostati upamćen, a posljednjim intervjuom večer prije smrti, u kojem je izjavio kako mu je “svega puna glava”, ušao je u legendu. Njegovi nastupi punili su dvorane bez obzira na to u kojoj su se državi održavali, publiku je osvajao glasom, stasom i karakterom, a poznat je bio i po svojoj skromnosti.

Njegove riječi “Ve sakam site” (Sve vas volim) ni danas nisu oslabjele, a koliko je bio nesebičan i skroman otkrivao je kako na nastupima tako i u intervjuima. Za sebe je često govorio da postoji “zbog publike”, a kritikama nije davao veliko značenje.

– Pričate kako je život divan. I jest, samo da potraje još malo – ispričala je njegova starija sestra makedonskim medijima u jednom intervjuu što je rekao prije tragične pogibije.

Poginuo je 16. oktobra 2007. godine na autocesti A3, na putu iz Skoplja za Zagreb. Automobil koji je vozio Georgij Georgijevski udario je u teretno vozilo nakon što je vozač zaspao za volanom. Menadžerica Ljiljana Petrović, koja je lakše povrijeđena, spavala je u trenutku nesreće, baš kao i Toše, ali pjevač je preminuo na licu mjestu, zbog povreda kičme.