Naslovi

KALIOPI “obojila” siva vremena stvarajući muziku za balet “Gospođice iz Avinjona”

Baletska predstava “Gospođice iz Avinjona” koja je doživjela protekle sedmice svoju premijeru u Nacionalnoj Operi i Beletu u Skoplju, odiševila je zvanice! Tražila se karta više, a sve karte su danima prije premijere već bile rasprodate. Kaliopi

Veliko interesovanje publike bilo je i više nego očekivano, ako se uzme u obzir da su 15 godina ranije, Kaliopi i koreografkinja Olga Pango, na toj istoj sceni, napravile još jedan hit! Riječ je o baletskoj predstavi “Ja, Isidor”.

Ovoga puta ideja je krenula od veoma inspirativnog teksta “Gospođice iz Avinjona”, Saše Dimoskog.

On demistifikuje čuvenu istoimenu sliku Pabla Pikasa. Dvije umjetnice krežu u nevjerovatno putovanje, da kroz muziku i koreografiju, kao i sjajne baletske plesače, ožive sudbine glavnih ženskih likova u Pikasovom životu.

U naslovnim ulogama su Aleksandra Mijalkova, Mimi Pop-Aleksoca, Ivana Kocevska, Saša Evtimova i Hristina Naćevska. Da bi cijela priča bila potpuna, jako je značajan bio doprinos i ostalih umjetnika, Rade Vasilev koji je radio kostime, Valentin Svetorazev koji je bio zadužen za scenografiju, kao i Emil Petrov čije je zaduženje bila multimedija i dizajn.

Jako sam sretna što sam dio ove priče. Rad na ovom velikom projektu omogužila mi je pandemija koja me zarobila u prostoru i vremenu u kojem sam postala imspirativnija i kreativnija. “Kupila” sam sebi vrijeme koje bi, u normalnim uslovima, sigurno koristila na putovanja, koncerte i snimanja – rekla je Kaliopi.

Ideja koreografkinje Olge Pango da radim ovaj balet stigla je u pravi čas. Muzika je prosto izvirala iz mene, pa sam njeno rađanje shvatila kao uzbudljivo putovanje ka sebi, kao vrhunac istinski doživljenog. Zahvaljujem se maestru Romeu Grillu na fantastičnom miksu i masterignu sedam muzičkih tema za ovaj balet. Njegov doprinos u stvaranju audio estetike bio je od ogromnog značaja. Veliko hvala i mom muzičkom asistentu Branku Popčevskom na profesionalnosti i posvećenosti u njegovom stidiju. Tu sam snimala muziku i odrađen je mix i mastering ostalih šest tema. Danas, nakon realizacije baleta znam sigurno jedno – Ova predstava neće nikoga ostaviti ravnodušnim – izjavila je vidno uzbuđena Kaliopi.