Naslovi

Koncertom Šehanović Sarajlić i Huseinagić uveličan Dan nezavisnosti BiH u Londonu

Ambasada Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu obilježila je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. prigodnim programima te je upriličen i koncert pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić i sopranistice Dženane Huseinagić, koje. su ovim povodom doputovale u Londonu te uveličale. svečanost izvođenjem sevdalinki u duhu klasične muzike.

Iznimna nam je čast i zadovoljstvo što smo imale priliku biti dijelom ovog značajnog događaja. Kolegica Huseinagić i ja rado smo se odazvale. na poziv ambasadora Vanje Filipovića i njegovih saradnika iz ambasade, da prisustvujemo i nastupimo na proslavi Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Londonu. Ponosna sam i sretna. sto naša dijaspora obilježava Dan nezavisnosti na ovako dostojanstven način širom svijeta – kazala je za Fenu po povratku iz Londona Dženana Šehanović Sarajlić.

Proslava Dana nezavisnosti BiH u Ambasadi BiH u Londonu bio je jedan od mnogih događaja oganizovanih tim povodom u UK.

Obilježavanju su prisustvovale diplomate, predstavnici UK parlamenta i predsjednica Interparlamentarne grupe za BiH Alicia Kearns, chairman. organizacije Remembering Srebrenica Waqar Azmi, predstavnici organizacija BH dijaspore u UK, Zaim Pašić, Anes Cerić, Ferid Kevrić, Meho Jakupović. i mnogi drugi, te nekadašnji reporteri iz ratnog Sarajeva, Prijedora i BiH, Ed Vulliamy, Paul Lowe i Charlotte Eagar.

Osim u ambasadi, Dan nezavisnosti BiH obilježen. je i u Britanskom parlamentu te u Bosanskoj kući u Birgminhamu gdje su umjetnice Šehanovic-Sarajlić i Huseinagić takođe nastupile.

Koncerti su održani 3. marta u Ambasadi BiH u Londonu i 5. marta u Birminghamu.

Muzički performans „Sevdah i klasika – spoj tradicije i umjetnosti “ Dženane Šehanović Sarajlić, magistrice klavira i prof. dr. Dženane Huseinagić, sopranistice, podrazumjeva zaokruženu cjelinu prožetu nekim od najljepših djela muzičke balkanske baštine s osebujnim i bogatim muzičkim lirskim repertoarom.

Akcenat je bio na sevdalinkama, kojima je Bosna i Hercegovina kolijevka i koje su dale autentičan pečat bosansko-hercegovačkoj muzici, ali ovaj put su izvođene u klasičnom aranžmanu, što im je dalo novu dimenziju i umjetničku vrijednost.