Naslovi

Ovo su posljednje riječi koje je javnosti uputio Marinko Rokvić

Pjevač Marinko Rokvić umro je u 68. godini života nakon što se kao lav borio sa teškom bolešću koja se zakomplikovala.

On je u svom posljednjem obraćanju za medije istakao da mu je veoma loše i da je otkazao sve nastupe.

Mnogi su me zvali da idem da nastupam, ali sam morao sve da odbijem zbog zdravstvenih razloga. Supruga je tu uz mene, sinovi takođe. Nisam sad u stanju da pričam, jedva govorim, čujete. Ako možete da me pozovete dok prođe sve ovo, molim vas. Nešto sam stavio u usta i ne mogu dalje da pričam. Moramo sačekati da ovo prođe, pa kada se oporavim, da lijepo pričamo, izvinite – rekao je Marinko za domaće medije.

Biće on dobro – rekao je Nikola nedavno.

Marinko Rokvić je pjevač rođen 27. januara 1954. godine u Bosanskom Petrovcu. Roditelji su mu bili strogi, a porodica je teško živila jer su se samo bavili poljoprivredom. Marinko i njegov brat su od malih nogu pokazivali interesovanje za muziku pa su učestvovali na većini školskih priredbi. Marinko je volio da pjeva i da svira pjesme na harmonici, a bratu su bolje išla kola. Obojica su samouki, a svađali su se jedino oko harmonike jer su imali samo jednu. Pored muzike, Marinko je volio i da trenira fudbal.

Marinko Rokvić sa suprugom i unukama

Sestra od strica je uočila njegov talenat pa ga je povela sa sobom u Beograd. Otišli su u muzičku školu „Stanković“, ali pošto je sve bilo popunjeno, mogao je da se upiše samo na odsjek za klarinet. Ipak se odlučio za Elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ i učlanio se u KUD „Nikola Tesla“ u kome je pjevao. Tada se prvi put zaljubio u djevojčicu sa kojom je išao na probe.

Nakon završetka srednje škole, batalio je elektrotehniku i započeo muzičku karijeru.

Pjevao je uglavnom narodne pjesme, ali na elitnijim mjestima su zahtijevali romanse i starogradsku muziku pa je i to naučio. Marinkov brat nije nastavio da svira, ali mu se pridružio u Beogradu i živili su kao podstanari.

Upisao je fakultet FON i završio je jednu godinu jer nije mogao da uskladi nastupe sa predavanjima. Oduvijek je volio da se lijepo oblači i bio je pravi srcolomac. Imao je sve više angažmana, a nakon dvije godine pjevanja, dobio je ponudu da snimi prvi singl. Na televiziji se pojavio poslije pet godina bavljenja ovim poslom.

1980. godine Marinko je imao avanturu iz koje je rođen njegov najstariji sin Dario. Čim je utvrdio da je dijete njegovo, priznao ga je. 1984. godine je upoznao sadašnju suprugu Slavicu koja je iz Zagreba došla u Beograd. Slijedeće godine su se vjenčali i dobili sina Nikolu, a dvije godine kasnije Marka.

Marinko Rokvić sa suprugom

Karijeru Marinka Rokvića ljudi će pamtiti po mnogobrojnim hitovima, a jedan od najvećih je legendarna pjesma “Ti za ljubav nisi rođena”.

Karijeru je započeo 1974. godine i snimio dvadeset jedan studijski album i nekoliko singl-ploča i veliki broj hitova: Skitnica, Svađalice moja mala, Potražiću oči zelenije, Zanela me svetla velikog grada, Polomio vetar grane, Da volim drugu ne mogu, Jedina moja, Ti za ljubav nisi rođena, Ljubav stara srce para, Tri u jednoj…

Uslijedili su hitovi: Potražiću oči zelenije, Jedina moja, Svađalice moja mala, Samo me potraži, Pusti me da je vidim, I pijan i trezan za tebe sam vezan, Podeli sa mnom dobro i zlo, Zamiriši na brazdu, LJubav stara srce para, Polomio vetar grane, I kad me svi zaborave, Koliba, il’ dvor, Tebe nema, Ko ukrade noći boje, Jelena, Ti za ljubav nisi rođena, Pravo na ljubav, Skitnica, Tri u jednoj, Gatara.

Takođe, snimio je i album sa sevdalinkama, kao i trajne snimke za Radio Beograd. Snimio je ukupno 21 album i izdao više singl ploča.

Marinko Rokvić sa sinovima: Nikolom Rokvićem (lijevo) i Markom Rokvićem (desno)

Inače, Dragan Aleksandrić autor od mnogih hitova, ispričao je jednom prilikom da je nudio Marinku čuveni hit, ali da je pjevač odbio.

Marinko Rokvić je mnogo grešaka napravio. Nudio sam mu “Luckasta si ti” a njega je to asociralo na ludost, pa je na kraju uzeo Miroslav Ilić kome sam nudio “Potražiću oči nešto zelenije” a on je rekao kako to nije za njega – ispričao je kompozitor svojevremeno.

Izvor: (Pulsonline)