Naslovi

IZVANREDNI Muris Varajić – Svjetski uspjeh!

Gitaristički genije Muris Varajić pridružio se Ianu Paiceu / Purpendicular-u na predstojećoj evropskoj turneji 2021/22. Ian Paice je britanski muzičar i bubnjar koji je najviše poznat po svom radu u hard rock sastavu Deep Purple. Nakon odlaska Jona Lorda iz sastava, Paice je ostao jedini osnivač grupe koji još djeluje u njoj.

Za našeg Murisa ovo je svjetski uspjeh! Riječ je o velikom profesionalcu koji ima preko 20 godina iskustva. Rođen je u Foči gdje je proveo dio svog djetinjstva, sve dok se, silom prilika, nije preselio u Sarajevo. Glavni grad je tada bio pod dugogodišnjom opsadom, izložen svakodnevnom granatiranju. Prisiljen da svoje vrijeme provodi u kući, Muris je 1993. godine prvi put uzeo gitaru u ruke. Slušao je svjetske gitariste, maštajući da će nekada dorasti njihovom radu. Što i jeste!

Muris Varajić, FOTO: Facebook

Svoje prve svirke imao je 1996. godine sa sastavom Maelstrom. Svirao je po sarajevskim rock klubovima, te nastupao po raznim TV emisijama. Istovremeno je svirao sa velikim imenima muzičke scene. Prvi veliki nastup imao je na koncertu Harija Mata Harija, svirajući gitaru i pjevajući prateće vokale.

Nakon godina iskustva, svoju solo karijeru ostvaruje 2007. godine. Za strano tržište je tada objavio instrumentalni album „Let It Out“. Album je zabilježio odlične kritike, a svoje mjesto zauzeo je i u časopisu „Guitar Player“ koji piše članak o njemu.

Od Murisovih priznanja izdvajamo prvo mjesto na takmičenju „Steve Vai Competition“ u Londonu, 2008. godine. Numera „Mojo Oro“ proglašena je najboljim etno instrumentalom na „Just Plain Folks“ radijskom festivalu u Sjedinjenim Američkim Državama.