Naslovi

Tuga u porodici Šaulić – Da je živ jučer bi proslavio 70. rođendan

Šaban Šaulić bi, da je živ, slavio 70. rođendan. Rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu. Bio je pjevač, muzičar i producent.

Tokom bogate karijere u medijima i od publike je dobio nadimak “kralj narodne muzike”.

Porodica njegov rođendan provodi u velikoj tuzi umjesto, kao svake godine do sada, zabavljajući se i slaveći. Umjesto slavlja, Šabanova porodica i prijatelji odnijela je cvijeće na mjesto njegovog vječnog počivališta.

Trnovit put

Prošlo je više od dvije godine od njegove tragične smrti. Legendarni pjevač poginuo je 17. februara 2019. godine u teškoj saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj.

Vijest o tragičnoj smrti Šaulića potresla je region. Brojne kolege, prijatelji i fanovi oprostili su se od ove legende dirljivim porukama koje su mu uputili na društvenim mrežama.

Njegov talent, ali i skromnost i sposobnost da svaku pjesmu pretvori u hit oduševljavali su region, ali je malo ko znao kako je izgledao njegov put do slave.

Šaban Šaulić

Da bi postao „kralj narodne muzike“, Šaulić je morao prijeći trnovit put, a svojevremeno se u jednoj emisiji prisjetio svojih muzičkih početaka i kako je, kao vrlo skroman i talentiran mladić, iz Šapca krenuo put srbijanske prijestonice.

  • Pjevao sam kao slavuj, a volio sam i da imitiram pjevače. Sjećam se kako sam počeo da pjevam pjesme od Esme Redžepove i napravio sam “krkljanac” u kafani. Svi su mislili da Esma pjeva i ulazili su u kafanu kako bi je vidjeli, a onda je uslijedilo razočarenje kada su ugledali mene. Govorili su: „Pa, to nije Esma, to je onaj mali Ildin sin“ – pričao je pjevač, koji je talent za pjevanje naslijedio od svoje majke.

Majka Ilda

O majci Ildi govorio je s puno emocija.

  • Mnogo je lijepo pjevala. Kada počne da pjeva, cijeli komšiluk ju je slušao. Uvijek sam se pitao odakle je znala španski. Sjećam se da je pjevala pjesmu „La pico nera“. To je predivna pjesma. Otac, ona i ja se vozimo u vozu, a ona počne da pjeva. Rukama je sve objašnjavala, kao da je znala riječi pjesme. Nikada je nisam pitao odakle ona tu pjesmu zna – rekao je tada Šaban.

Prisjetio se i momenta kada je na turneji po Australiji saznao da mu je otac umro.

  • Odradio sam jedan grad u Australiji i čujem u restoranu da mi je otac preminuo. Sjećam se da sam pjevao i plakao. Svega se sjećam – govorio je.
Šaban sa suprugom Gordanom

Prvi album Šabana Šaulića objavljen je 1969. godine, kada je imao 18 godina. Do 1976. godine autor njegovih pjesama bio je Buca Jovanović, a od te godine sve svoje hitove pisao je lično. Godine 1985. napisao je pjesmu „Gordana“, koju je posvetio svojoj supruzi.

Najbolje narodne pjesme

Pjesme „Dođi da ostarimo zajedno“, koju je obradio i hrvatski bend „Let 3“, te „Dva galeba bela“ smatraju se jednima od najbolje otpjevanih narodnih pjesama ikada. Osim ovih, veliki hitovi bile su i pjesme „Uvenuće narcis beli“, „Sine“, „Danima te čekam“, „Sneg je opet Snežana“, „Odlaziš, odlaziš“, „Pozn’o bih te međ’ hiljadu žena“ i brojni drugi. Bio je jedan od pjevača s najvećim brojem prodatih ploča u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: hayat.ba

Pročitajte više: Rođen u siromašnoj porodici, a živio kao kralj – Detalji iz života Šabana Šaulića