Naslovi

Rođen u siromašnoj porodici, a živio kao kralj: Detalji iz života Šabana Šaulića

Šaban Šaulić je bio jedan od najpopularnijih pjevača narodne i folk muzike zbog čega ga publika smatra kraljem ovog žanra.

Rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu, a preminuo 17. februara 2019. godine u Bilefeldu u Nemačkoj (saobraćajna nesreća). Veliki dio djetinjstva je proveo u Bijeljini odakle je njegova majka, Ilduza Demirović, od koje je naslijedio glas.

Šaban i njegova starija sestra su živjeli veoma skromno jer roditelji nisu imali stalne prihode. Otac je prodavao lutriju, a majka igračke. Pjevača je pazila sestra čija je obaveza bila i da vodi računa o domaćinstvu. Pored muzike, Šaban je bio veoma talentovan za sport. Trenirao je fudbal u Poletu i Mačvi, a imao je poziv da pređe u bugarski klub Levski.

Rado se prisjećao anegdote sa romske svadbe u Parizu na kojoj je pjevao, a vezana je za ovaj sport. Tom prilikom je vidio dečaka od 13 godina kako šutira loptu pa su počeli zajedno da igraju. Nakon sat vremena odijela su im bila zelena od trave, a majka je pozvala dječaka da ide po mladu jer je on bio mladoženja.

Trenirao je i boks pa je bio siguran da će postati fudbaler ili bokser. Međutim, stric Alija je smatrao da više novca može da zaradi kao muzičar. Jednom ga je pozvao da pjeva u kafani u kojoj se provodio sa društvom. Pošto ga je Šaban smatrao velikim autoritetom, nije se usudio da ga odbije. Otpjevao je pjesmu „Jablani se povijaju“ i napunio kafanu. Nastavio je tu da pjeva i da dolazi sa drugovima na koktele.

Sa Suprugom Gordanom ima troje djece, dvije kćerke Ildu i Sanelu i sina Mihajla. Ilda je, iako se Šaban u početku protivio, krenula njegovim putem i postala poznata pjevačica. Sin Mihajlo je u vezi sa Draganom Džajić, kćerkom bivšeg Zvezdinog fudbalera Dragana Džajića. Kćerka Sanela je udata za bivšeg Partizanovog fudbalera, Zorana Batu Mirkovića, pa je Šaban dobio prvog unuka Luku.

Također, ima i vanbračnog sina Roberta kojeg je priznao i plaćao mu je alimentaciju do 18. godine.

Šaban je smatrao da je njegova supruga ponijela najveći dio tereta oko vaspitanja njihove djece jer je on često bio odsutan. Bio je ponosan što ih je izvela na pravi put i što su postali dobri ljudi. Često je mijenjao mjesto boravka jer je supruga voljela da se seli. Kada su im djeca bila mala, kupovali su velike kuće sa dvorištima, ali pošto su oni porasli, mir su pronašli u stanu. Šaban rado prepričava anegdotu koja mu se dogodila poslije jednog nastupa kada je na aerodromu zaustavio taksi da ga vozi kući. Taksista ga je pitao za adresu, ali on nije mogao da se sjeti u kojoj kući trenutno živi.

Na estradi je stekao brojne prijatelje, a kuma mu je pjevačica Zorica Brunclik. Dugo se družio sa Miroslavom Ilićem, ali nakon agresije koju je NATO izvršio nad Srbijom, njihovo prijateljstvo se prekinulo.

Miroslav je javno prozivao Šabana i sve pjevače koji su u tom periodu bili van zemlje. Mediji su pisali da se posvađao sa dugogodišnjom prijateljicom Anom Bekutom, a da se pomirio sa Hasanom Dudićem.

Njegov lik se pojavio u animiranom filmu „Džet-set“.

Pored mnogobrojnih uspjeha, u karijeri je doživio i neprijatnosti, a najgora se dogodila u Beču. Tada ga je grupa mladića prebila i da je u bolnicu stigao samo pola sata kasnije, bio bi mrtav. Također, suočavao se sa bahatim ponašanjem pojedinaca koji smatraju da svakoga mogu da kupe novcem.

Do 2002. godine je nosio periku, ali nakon toga je promijenio imidž koji je prezentovao zajedno sa novim albumom.

Zbog stresa koji je pratio njegov posao, najviše je volio da se osami u kućici u Krčedinu i da peca. Na taj način je punio baterije za naporne nastupe koje je imao po svijetu po kome se, iako nije znao strane jezike, odlično snalazio.

Obišao je skoro sve zemlje po nekoliko puta, ali neispunjena želja mu je ostala da posjeti Moskvu i da peca na ruskim rekama.

Suvenir koji je donosio sa svakog putovanja je staklena kugla sa snježnim gradom. U prošlosti je bio u vezi sa koleginicom Snežanom Đurišić, ali to se desilo prije njihovih brakova. Često se pojavljivo u tabloidima zbog navodne veze sa 38 godina mlađom pjevačicom, Ivonom Negovanović Cucom. Ona je učestvovala na takmičenju „Pinkove zvezde“, a na domalom prstu desne ruke je imala tetovažu sa natpisom Šaban što je pojačalo špekulacije o njihovom odnosu. Iako je pjevač demantovao da su zajedno, postoje brojni snimci koji dokazuju suprotno.

Šaban je priznao da ne zna note, niti svira instrumente, već svoju muziku snima na kasetofonu i tako koriguje samoga sebe dok mu riječi izlaze iz duše.

Važio je za jednog od najuspješnijih pjevača današnjice koji je svoju karijeru izgradio zahvaljujući dobrom glasu, talentu, kvalitetnim pjesmama, radom i velikom upornošću. Jedan je od pjevača sa najvećim brojem prodatih ploča na teritoriji bivše Jugoslavije.

17. februara 2019. godine, rano ujutro, Šaban Šaulić je izgubio život u saobraćajnoj nesreći. Naime, nakon održanog koncerta u Bilefeldu u Nemačkoj, rano ujutro na putu Bilefeld – Gutersloh, pijani vozač bez dozvole je u Mazdi 6 udario otpozadi u vozilo Seat u kojem su se Šaban Šaulić, Mirsad Kerić i Boban Stojadinović.

Vozač Seata izgubio je kontrolu i završio u bankini, pri čemu svi bivaju teško povrijeđeni, a tokom dana kasnije Šaban Šaulić ne uspjeva da preživi zadobijene povrede. Dan kasnije od zadobijenih povreda preminuo je i Mirsad Kerić.

Šaban Šaulić je sahranjen 22. februara 2019. godine na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana. Komemoraciji i sahrani prisustvovao je veliki broj građana, a tokom spuštanja sanduka, svirala je njegova pjesma „Ne plači dušo“.

Komentariši