Naslovi

U Sarajevu preminuo poznati muzičar Nihad Krečo

U Sarajevu je u 44. godini preminuo poznati muzičar Nihad Krečo. Bio je veliki prijatelj Hayat Produkcije.

Muzičar Nihad Krećo već duži niz godina bio je bolestan. Njegovo stanje se popravilo i vjerovali smo da će svoju bitku pobijediti. Nažalost, tužnu vijest jutros nam je potvrdila njegova majka.

Ovo je veliki gubitak za bh. muzičku scenu. U svojoj bogatoj karijeri, Krečo je sarađivao sa mnogim poznatim muzičkim imenima naše estrade.

Nihad Krečo se školovao u Sarajevu, gdje je završio Muzičku akademiju Univerziteta u klasi prof. Nede Stanković. Specijalizirao se tokom 2000/2001. godine na Kraljevskoj akademiji u Stockholmu, u klasi prof. Stefana Lindgrena. Dobitnik je tri prve nagrade na takmičenjima učenika i studenata FBiH.

Imao je koncerte u zemlji i inostranstvu (Švedska, Češka, Izrael, Grčka, Kanada, Francuska i Njemačka,Turska) i nastupao je sa Sarajevskom filharmonijom.

Pohađao je majstorske kurseve u Grčkoj, Švajcarskoj, Izraelu, Kanadi i Švedskoj, u klasama Alain Lefevrea, Victora Rosenbaum-a, Jean-Paul Sevilla-e i Augusta Hautbo-a.Tokom ljeta 2002. godine pohađao je ljetnu školu na Američkom konzervatoriju u Fontenblaeu (Francuska), u klasama prof. Frederica Agassi-a, Philipa Bianconi-a i Xu Zhang-a.

Postdiplomski studij završava 2006. godine u klasama prof. Nede Stanković i prof. Borisa Kraljevića. Bio je zaposlen na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu kao vanredni profesor na glavnom predmetu klavir.

Komentariši