Naslovi

Album „Sevdah i klasika“ ugledao je svjetlost dana

U Bosanskom kulturnom centru KS trenutno se održava koncert „Sevdah i Klasika“ gdje su dvije Dženane predstavile svoj istoimeni album prvijenac. Rijeć je o jedinstvenom spoju dva muzička pravca.

Dženana Huseinagić, sopran i Dženana Šehanović Sarajlić, klavir spojile su, na prvi pogled, nespojivo. Predstavljajući fuziju različitih žanrova, obuhvatile su djela kompozitora sa Balkana, s akcentom na kompozitore iz Bosne i Hercegovine. Sevdah kompozicije su prilagođene i autorski aranžirane od strane Dženana, a pomoć pri određenim numerama pružio im je i Meho Radoović. Sevdalinke obrađene u duhu klasične muzike dobile su novu dimenziju, ali je zadržana njihova osnovna struktura, oblik i melodija.

Album u izdanju Hayat Produkcije ugledao je svjetlost dana. Realizovan je u studiju na čijem se čelu nalazi muzički producent Arel Češljar. Deset obrađenih numera pronašlo je svoje mjesto na muzičkoj, bosanskohercegovačkoj sceni.

Dženane su zaista posebne i bile su potrebne estradi. Već na prvu bile su mi jako interesantne, a sa sigurnošću mogu reći i široj masi. Do sada smo imali odličnu reakciju publike, te se nadam da ćemo ići u tom smjeru – izjavio je Arel Češljar.

Sevdalinka je pjesma o želji za ljubavlju i o neispunjenoj ljubavi. Ona je umjetnički oblik u kojem se susreću strast i razum. Sevdalinka je dar Bosanaca i njihove zemlje Bosne i Hercegovine svijetu na čuvanje, koji je postao jedna od najcjenjenijih lisrkih kreacija u evropskoj usmenoj narodnoj poeziji. Ona prikazuje sve aspekte intelektualne tradicije u životu bosanskog naroda. Dženana i Dženana ne samo da spašavaju stare sevdalinke od zaborava, nego ih prilagođavaju savremenijim nagnućima.

Drago nam je da možemo da doprinesemo očuvanju sevdalinke. Osim Hayat Produkcije koja je zaslužna što će ovaj album ugledati svjetlo dana, podršku nam je pružila i Bosnjačka kulturna zajednica “Preporod”. Ponosna sam što smo u doba pandemije, u periodu kada je sve stalo, uspjele snimiti album, koji sada napokon možemo “isporučiti” našoj publici – kazala je Dženana Šehanović Sarajlić.

Prema riječima umjetnice Dženane Huseinagić ovaj spoj muzičkih pravaca spoj je dvije ljubavi. Prva je sevdah kao dio bh. kulturno-umjetničkog identiteta, a druga klasika za koju su se obje vrijedno školovale.

Smatram da nisam mogla imati bolju saputnicu na ovom putu sljubljivanja sevdaha i klasike, te da će album sigurno pronaći put do srca naših slušaoca. Također, smatram da je ovo velika stvar u promociji sevdaha osobito što spoj klasike i sevdaha nije tako čest – kazala je Dženana Huseinagić.

Veliko mi je zadovoljstvo što ispred Hayat Produkcije možemo predstaviti ovakav jedan album. „Sevdah i klasika“ je pravo osvježenje i siguran sam da je već pronašao put do srca slušaoca. Dženane su divne i vrijedne. Tokom pandemije su u studiju stvarale nova djela i nisu dozvolile da ih ovo vrijeme zaustavi. Samo tako možemo napredovati. Želim im od srca puno sreće – rekao je direktor Hayat Produkcije, Ahmed Švrakić.

Poslušajte na čemu su to Dženane radile u nastavku.

Komentariši