Naslovi

Primadona bosanske folk-pjesme danas slavi rođendan

Hanka Paldum je jedna od najpoznatijih bh. pjevačica. Mnogi su joj dali epitet „primadona bosanske folk-pjesme“. Za sebe kaže da je prvenstveno žena i majka, pa tek onda umjetnica. Ističe kako je muzika dio nje i da nikada nije obraćala posebnu pažnju na svoju karijeru. Nije se opterećivala poslovnim uspjesima, a sve joj je došlo spontano.

Rođena je na današnji dan, 1956. godine u opštini Čajniče, u istočnoj Bosni. S roditeljima Mujom i Pembom je prvih sedam godina života provela u rodnom mjestu, a nakon toga se seli u Sarajevo. Već od prvog razreda vidjelo se da je Hanka veliki talenat. Nastupala je na školskim priredbama kao solistica, izvodeći najljepše sevdalinke. Upravo na ovoj vrsti muzike gradila je svoju karijeru i doprinjela očuvanju naše tradicije.

Svoju karijeru počinje graditi s 18 godina, prijavivši se na audiciju Radio Sarajeva.

1973. godine je na festivalu amatera pjevača „Pjevajmo danu mladosti“ pobijedila. To je bila Hankina prilika da za Diskoton snimi svoju prvu ploču „Pokraj puta rodila jabuka“. Nakon toga su se singlovi samo nizali. Uz pratnju Velikog narodnog orkestra, Radiotelevizije Sarajevo, snimila je singl ploču na kojoj su se našle pjesme „Ljubav žene“ i „Burmu ću tvoju nositi“.

Hanka Paldum s majkom

Nastupala je na brojnim festivalima i osvajala srca publike svojim šarmantnim osmjehom i fantastičnim glasom. Početak njene karijere obilježila je i turneja s Mehom Puzićem na kojoj je promovisala svoju pjesmu „Vojnik na straži“.

1979. godine, zajedno sa suprugom Muradifom, osniva diskografsku kuću Sarajevo Disk.

Tada je album snimao Milić Vukašinović koji je našoj primadoni odlučio pokloniti pjesmu „Voljela sam, voljela“. Odmah se našla u žiži interesovanja, a Hanka je dobila Oskar popularnosti za pjevačicu godine.

Prvi album ugledao je svjetlost dana 1980. godine. Riječ je o albumu „Čežnja“ s kojeg se posebno izdvojila pjesma „Crne kose“. Uslijedila je turneja po Jugoslaviji koja je krenula iz Doma sindikata u Beogradu. Upravo tu je Hanka održala svoj prvi solistički koncert.

S Hayat Produkcijom, Paldum ima dugogodišnju saradnju. Pod okriljem ove izdavačke kuće iznjedrila je albume i hitove koji ulaze u historiju. Posljednji projekat na kojem je radila bio je singl „Ljubav svih vremena“. Ovoj pjesmi ljubavne tematike, svoj pečat je dao jedan od najboljih bh. autora, Al'Dino koji je autor muzike i teksta. Krivci za ovako dobar aranžman su Arel Češljar i Meho Radoović. Za našu Hanku ovo je bilo sjajno iskustvo, gdje je opet uspjela pokazati zašto nosi nadimak „primadona bosanske folk-pjesme“.

Dok čekamo nešto novo od Hanke iz studija, uživajte u singlu „Ljubav svih vremena“.

Komentariši