Naslovi

Na današnji dan rođen je umjetnik visokog muzičkog nivoa: Vlado Podany danas slavi rođendan

Umjetnik Vlado Podany rođen je na današnji dan 1964. godine u Sarajevu. Čitav svoj život posvetio je muzici i klavijaturi, te sa završenom Muzičkom akademijom, stiče puno muzičko obrazovanje.

Najraniji period svog muzičkog sazrijevanja gradio je s mladim i neafirmisanim sarajevskim bendovima iz kojih su se izdvajali pojedini muzičari i postajali članovi, kasnije veoma poznatih, ex-Yu bendova.

U prvi zvanični i ozbiljniji projekat kao klavijaturista Vlado je ušao krajem 1985. godine, te snima prvi LP pod nazivom „Željko Bebek i Armija B“. Već naredne godine ekipa doživljava veliku promotivnu Yu turneju.

“Divlje Jagode” 1988. godine

1987. godine, na poziv Zeleta Lipovače, gitariste i autora tada već poznatog benda „Divlje jagode“, Vlado postaje član ovog benda i snima svoj drugi studijski album „Konj“, te se priprema i odlazi na veliku Yu turneju s Jagodama.

1988. godine s Mladenom Vojičićem Tifom, s kojim istovremeno napušta „Divlje jagode“, snima prvi Tifin solo album pod nazivom „Tifa No 1“- Već sa solidnim studijskim i koncertnim iskustvom, te poznanstvima s gotovo kompletnom Yu estradom, Vlado dobija pozive od već poznatih bendova. Konačno 1989. godine počinje saradnju sa „Crvenom kavukom“ s kojom odlazi na veliku turneju pod nazivom „Tamo gdje ljubav počinje“.

Potvrda muzičke kvalitete stiže i početkom 2000. godine, kada na poziv Dine Merlina, odlazi na promotivnu turneju po Turskoj, Švicarskoj, i SAD-u, a zatim prihvata i poziv Hanke Paldum da učestvuje na njenom promotivnom koncertu u sarajevskoj Zetri.

Vlado se profilirao u umjetnika visokog muzičkog nivoa, radeći ozbiljne i potpuno nespojive projekte. Početkom 2009. godine, Vlado počinje snimanje prvog solističkog albuma pod nazivom „Piano album“, što već jasno određuje profil muzičara, izbor instrumenata i umjetnički nivo.

Vlado Podany trenutno je član rock sastava V.E.J.N. koji je na jednom mjestu okupio vrhunske muzičare. Vrijedno rade punom parom, a njihov posljednji projekat poslušajte u nastavku.

Komentariši