Naslovi

Nakon 35 godina riješena misterija Bajagine ploče: Programeri dešifrirali zapis

NA B STRANI promotivnog singla za album Bajage i instruktora naziva “Sa druge strane jastuka” iz 1985. godine nalazi se kompjuterska informacija za Sinclair Spectrum koja je bila misterija za sve bez kompjutera u to vrijeme.

Međutim, 35 godina kasnije misterija se razriješila. Tviteraš Marko Šolajić, koji se bavi programiranjem, opisao je kako je dekodirao taj zapis.

Malo digitalne arheologije iz analognog doba… Bajagin poklon singl iz 1985. godine je na B strani imao Kompjutersku informaciju za Sinclair Spectrum. Kako nigdje nismo našli što je ustvari to, prijatelj je digitalizirao taj zapis i poslao mi ga na dekodiranje – započeo je tviteraš.

Program je prebačen s dva različita primjerka ploče, ali nijedan se bez obrade nije mogao učitati od početka do kraja, greška se uvijek javljala na oko 70% što je vjerojatno uzrokovano greškom u samoj proizvodnji ploče, a i matrica nije bila centrirana pa je signal lelujao. Ove greške u proizvodnji ploče su se manifestirale kao greške na nivou bitova, jedan bit viška i dekodiranje ne uspije. Raznim audiofilterima i obradom uspio sam dekodirati program namjenskim softverom tako da prvi dio ne valja, ali zato drugi dio valja. Kombiniranjem ovih dijelova u hex editoru, a znajući točnu dužinu programa (iz njegovog zaglavlja) konačno sam dobio program koji se bez greške mogao učitati -objasnio je Šolajić, te objavio i YouTube snimak na kojoj se vidi šta se događa kad se program pokrene.

Kad se program pokrene, na ekranu se pojavljuju pjesme s tog albuma uz pripadajuće tekstove. Također, svaka pjesma ima različitu pozadinu.

IZVOR: index.hr

Komentariši