Naslovi

Priča o pjesmi Hanke Paldum: „Ljubav svih vremena“

Ljubav je jedan od onih osjećaja koji je teško da opišemo riječima. Ne postoji konačna definicija ljubavi. Svako tu emociju doživljava na svoj način. Međutim, šta se to desi da se ljubav ugasi? Nekada, bez obzira koliko emocija, vremena i truda unijeli u odnos, plamen se ugasi.

Veliki su oni koji svoje emocije znaju da pretvore u riječi i tako stvore najljepše ljubavne pjesme, a opet većina pjevača okreće se upravo za ovim motivom. Toliko opjevanih ljubavi, a opet svaka posebna na svoj način.

Jedna takva je i Hankina „Ljubav svih vremena“. Već pri prvom zvuku osjećamo čežnju koju nam pjesmom i želi predstaviti. Iz teksta možemo zaključiti da se radi o velikoj ljubavi koja je nestala. U životu nam uvijek nešto fali, ali teško je kada je „to nešto“ osoba.

„Imali smo ljubav svih vremena, imali smo dane kojih više nema“ stoji u pjesmi i ti stihovi, nekako se najdublje urežu u svakog slušaoca. Kažu da „sve što je lijepo kratko traje“ i koliko god otrcana i istrošena ta izreka zvuči ona je tužna istina. Sve jednog dana prođe, i ono ružno i lijepo.

Poznat po tome da emocije pretvori u bezvremenske hitove Al'Dino je uspio da stvori još jednu numeru, a naša diva je dočarala bol i patnju lirskog subjekta u pjesmi. Ona to radi maestralno i njene izvedbe su vječne! Stihove Al'Dina donijela je i dočarala svima poznat osjećaj praznine nakon završetka jedne ljubavne romanse. Bol koju osjetimo u tim trenucima ostavlja dubok trag i ostavlja vječne ožiljke na duši.

Priču koju donosi Hankina „Ljubav svih vremena“ dostojanstvena je, ponosna i prkosna. Možda najprimjereniji komentar za Hankinu pjesmu koji se nalazi ispod spota na YouTube kanalu kaže „Ovo je pjesma koja je orosila moje lice suzama.Ovo ne nešto vanserijski otpjevano. Al'Dinu svaka čast na napisanim riječima, a ti, baš onako, kako duša ište i otpjevala“. Možda se zato i svaka Hankina pjesma ističe i ostaje. Zato što diva svojim emocijama probudi osjećaje za kakve smo bili sigurni da ih i ne posjedujemo.

Piše H.R.

Komentariši