Naslovi

Mojih 10: Vanja Solaković, Činčila bend

Bend Činčila je univerzalan, jedinstven i unikatan po mnogo čemu i egzistiraju na bh. muzičkoj sceni godinama. Osnovan još 2012. godine, bend je svrstan u red alternative psychedelic funk-rock-a. Pored muzike, bend uključuje elemente likovne umjetnosti i performansa. Danas frontmen grupe Vanja Solaković otkrit će vam „svojih 10“.

1. Film “Annihilation”

Film Annihilation  je naučna fantastika, radi se o posebnom mjestu u koje je udario meteor i koje je počelo poprimati jako čudna svojstva. Na tom mjestu se polako počinje flora i fauna spajati u jedno, pa određena grupa naučnika se suoče sa neobičnim dešavanjima i opasnostima koje su vanzemaljske prirode. Film nije jednostavan za shvatiti na prvu. Simbioza flore i faune, te rast tog neobičnog okruženja koje se konstantno širi podsjeća na karcinom, čak je sve to predstavljeno na jako specifičan način, budući da to vanzemaljsko biloško biće pokušava da oponaša i klonira druga bića, što se može povezati sa ćelijskim rastom kod karcinoma. Film mi je idejno jako zanimljiv, a i produkcija je odlično odrađena, preporučujem svima da pogledaju.

2. Serija “Malcolm in the middle”

Ova serija je jako opuštajuća, inače najviše volim da gledam komedije kada su serije u pitanju, „Malcolm in the middle“ je tačno serija za razbibirgu. Serijal prikazuje jednu prosječnu američku porodicu koja živi u ludilu svakodnevnice, priča je veoma autentična i zanimljiva. Jedan humorističan prikaz svakodnevnog života prosječne Američke porodice.

Serija “Malcolm in the middle”

3. Knjiga  “Anatomija Ljudske destruktivnosti” ( Erich Fromm )

U ovoj knjizi se radi o Frommovoj antropologiji: ljudska priroda, ljudska situacija, egzistencijalne dihotomije, društveno-historijska uvjetovanost, individualno mentalno zdravlje i zdravlje društva, čovjekova mogućnost slobode, osobine ličnosti, individualni i društveni karakter, spor između biološke i društvene uvjetovanosti ljudskih impulsa. Zanimljivo mi je kako Fromm shvaća čovjeka kao individualno biće te kao biće bitno određeno društvom i upućeno na drugog čovjeka i kako je velik dio njegovih analiza posvećen opisu i kritici postojećeg društva, ali i anticipaciji mogućeg novog, boljeg društva. U suštini mi je ova oblast veoma bliska u ličnom promišljanju, pa mi se i najviše dopada.

4. Muzika  Failure – Album “The Heart Is a Monster”

Jedan od najdražih bendova koje često slušam, veoma mi se dopada njihov autentičan zvuk i estetski pristup. Po mom mišljenju jedan od podcijenjenijih alternativnih bendova, a ovaj album koji sam naveo je remek djelo. 

5. Događaj  Svaki koncert benda Činčila

Budući da se radi o mom bendu i da živim za koncerte, najbolji odgovor na ovo pitanje je da je svaki naš koncert  poseban i meni lično najdraži događaj. Ne bih mogao izdvojiti samo jedan nastup.   

6. Javna ličnost  Michael Balzary (Flea)

Najdraža javna ličnost mi je Michael Balzary (Flea) basista američkog alternativnog benda Red Hot Chili Peppers. To je lik koji priča jako dobre i konkretne stvari koje nisu uopšte vezane samo za muziku. Stalno se trudi da širi pozitivnu energiju i često savjetuje kako je važno pronalaziti unutrašnji mir i zadovoljstvo, pa kroz svoja iskustva iznosi određene kvalitetne stavove.

Basista Michael Balzary (Flea)

7.   Proizvod  Električna gitara

Pošto stalno sviram gitaru nekako mi je najprirodnije reći da je električna giatara najbolji proizvod. Električna gitara zbog svoje neograničenosti što se tiče raznih efekata i zvukova je uistinu posebna stvar.

8.    Citat   “No pain, no gain” 

Bez truda i “krvi” u obliku radničke patnje nema rezultata..

9.    Jelo  Krompir u svim mogućim varijantama

Dosta jedem krompir, ne znam tačno zbog čega ga volim, ali je super zbog toga što se  može u mnogo različitih oblika spremati.

10.   Piće  Voda

Najviše volim da pijem vodu i ona me jedino može uistinu osvježiti.

Komentariši