Naslovi

Na današnji dan rođen je legendarni Tifa: Donosimo vam zanimljivosti iz njegovog burnog života i karijere

Na današnji dan godine 1960., u Sarajevu je rođen legendarni pjevač Mladen Vojičić Tifa, koji je slavu i popularnost u bivšoj Jugoslaviji stekao svojim kratkotrajnim boravkom u grupi Bijelo dugme sredinom 1980-ih godina.

Osim u Bijelom Dugmetu, Tifa je pjevao u brojnim bendovima poput „Teške industrije“, „Vatrenog poljupca“, „Divljih jagoda“, itd. Donosimo vam neke od zanimljivosti iz Tifinog budnog života i karijere:

  1. Dobio je nadimak “Tifa” prije nego što je napunio četiri godine, jer je mnogo volio vozove i često je vikao “Ide lokomotifa”, pošto je imao problema sa izgovorom glasa “V”.
  2. Tifa je bio odličan đak u osnovnoj školi. Pokušao je da pohađa nekoliko fakulteta Univerziteta Sarajevo (mašinski, arhitektonski, geodetski), ali je na kraju napustio svaki od njih, prije nego što je odlučio da se posveti muzici.
  3. U svojoj prvoj grupi je svirao bas gitaru, a počeo je da pjeva kada se pjevač grupe jednog dana nije pojavio na probi. Nakon nekog vremena grupa se raspala, pošto su svi osim Tife izgubili interes za muziku. Njegova posljednja grupa prije odlaska u vojsku se zvala Paradoks.
  4. Dok je pokušavao da stupi u kontakt sa Milićem Vukašinovićem radi mogućeg pristupanja njegovom bendu, Tifa je dobio ponudu iz snova koju nijedan muzičar koji se tek probija nije mogao da odbije. Naime, Goran Bregović ga je 1984. pozvao da se pridruži Bijelom dugmetu, kao zamjena za tek otišlog Željka Bebeka.
  5. Te godine sa Bijelim Dugmetom snimio je album sa velikim hitovima “Lipe cvatu”, “Padaju zvijezde”, “Lažeš zlato”, itd, nakon čega grupa kreće na turneju. Međutim, posljednji nastup sa Dugmićima imao je 2. augusta 1985. u Moskvi.
  6. Tifa je ostao u Sarajevu tokom većeg dijela rata u BiH 1990-ih godina. U tom ratnom periodu  vjenčao se sa Ljiljanom Matić, djevojkom sa kojom je bio u vezi još od 1981. godine.
  7. Nakon rata nastavlja sa solo karijerom, a učestvuje i u ponovnim okupljanjima Bijelog Dugmeta.
  8. O Tifi je snimljen dokumentarac, u režiji Bakira Hadžiomerovića, u kome o legendarnom pjevaču govore Dario Džamonja, Goran Bregović, Davorin Popović, Bruno Langer, Sead Zele Lipovača, Milić Vukašinović i drugi.

IZVOR: mondo.ba

Komentariši