Naslovi

Sjećanje na članove benda Crvena Jabuka

Prije pune 34 godine (18.09.1986.), članovi sarajevskog kultnog benda Crvena Jabuka doživjeli su strahovitu saobraćajnu nesreću. Mramorni spomenik u obliku jabuke za poginule članove benda postavljen je 2009. godine u Jablanici.


Dva Dražena, Zlatko, Aljoša i Darko činili su originalnu postavu popularne sarajevske grupe “Crvena jabuka”, a bend je doživio nesreću kada je krenuo na svoju prvu turneju. Prvi grad u kom su trebali da održe koncert bio je Mostar, ali ih je strašna saobraćajna nesreća koju su doživjeli spriječila u tome.

U znak sjećanja i odavanja počasti članovima grupe koji su izgubili živote, Crvena Jabuka održala je koncert u Skenderiji, 13. oktobra 1986. godine, simboličnog naziva “Pjesma za Crvenu Jabuku” na kojem su nastupili sarajevski muzičari i grupe svih generacija.

Grupa je nastavila svoj rad 1987. godine. Darko Cunja Jelčić, Dražen Žerić Žera i Zlatko Arslanagić posvetili su Ziji i Aljoši album “Za sve ove godine”, a zatim slijede albumi “Sanjati”, “Tamo gdje ljubav počinje”, “Nekako s proljeća”, a 1996. godine objavljen je album “U tvojim očima” na kojem se našla pjesma Dražena Ričla “Sanjam te” koju je dovršio Žera.

Zijo je ostavio još mnoge pjesme koje se i danas pjevaju i sjećaju nas na njega – “Nek’ te on ljubi”, “Da je samo malo sreće”, “Bježi kišo s prozora”, “Tugo, nesrećo”, “Dođi kod mene”, “Bivše djevojčice, bivši dječaci”, “Kad je noć hladna i zvjezdana”.

Dva mlada života ugasila su se. Bili su na početku svoje karijere i možemo samo zamisliti kakve hitove i uspjehe bi nizali da je njihov život potrajao duže.

Komentariši