Naslovi

Zijad Gabela: svoju karijeru započeo je još 80-ih godina

Zijad Gabela zaljubljenik je u muziku još od šeste godine kada je na poklon od majke dobio harmoniku. Već sa šesnaest godina počeo je sa svojim javnim nastupima na prostorima bivše Jugoslavije. Zijad Gabela pobjednik je takmičenja “Nikad nije kasno”. Svoju prvu pjesu “Samo jednom volio sam” radio je u Hayat Produkciji, a u razgovoru s nama otkrio nam je početke svoje karijere i planove za dalje.

Svoju karijeru započeli ste davno. Početkom osamdesetih godina, na samom začetku, grupa se zvala “Tel Ho”. Imali ste veliki broj nastupa i svirki. Možete li nam reći nešto o tim danima?
Baš tako! Svoju karijeru započeo sam davnih osamdesetih. Prva svirka bila je u Trebinju u hotelu “Leotar” u maju mjesecu, a već u junu bio sam na nastupu u hotelu “Astarea” u Mlinima. Poslije toga je sve nekako išlo spontano i lijepo tako da sam svirao od Straduna do Herceg Novog. Lijepo vrijeme za jednog tad mladog čovjeka, punog želje za pronalaskom samog sebe. Baveći se ovim poslom obišao sam cijelu Jugoslaviju i gdje bih god došao, ostajale su samo lijepe uspomene na drage ljude i gradove. Nakon toga odlazim u Njemačku gdje sam, zbog spleta okolnosti, bio van muzičkog svijeta. Uvijek sam osjećao da mi nešto fali sve dok me supruga nije prijavila u emisiju “Nikad nije kasno”.

Kažete da ste imali pauzu sve dok se niste odlučili ponovo okušati u takmičenju “Nikad nije kasno”. Koliko Vam je to takmičenje donijelo dobrog?
Takmičenje mi je popunilo prazninu i shvatio sam šta mi je sve ove godine nedostajalo. Hvala tim dobrim ljudima koji su me pozvali u emisiju. Zaista su bili pravi domaćini.

Objavili ste i svoju pjesmu “Samo jednom volio sam”. Kakva je bila reakcija publike i kakvi su Vaši utisci?
Po završetku ovog serijala, stupio sam u kontakt s Kenanom Ferhatovićem koji mi je ponudio ovu pjesmu “Samo jednom volio sam”. Na prvo slušanje sam rekao da je to moja pjesma, a podršku sam imao i od supruge i djece. Tako je počelo i nadam se da ću snimiti još pjesama. Zaista velika hvala čitavoj ekipi Hayat Produkcije.

Poslije toliko godina u muzici, imate li i dalje tremu pred izvedbu svoje pjesme?
Treme bude u umjerenim količinama, ali ja to doživljavam kao veliku odgovornost. Život me naučio da ništa ne radim površno. Prije nekoliko dana sam snimio novi cover i objavit ću ga na YouTube profilu za nekoliko dana.

I za kraj nam recite hoćete li stati na jednoj pjesmi ili su u planu nova djela?
Ja imam planove, ali na neke stvari mi nemamo utjecaja. Nadam se najboljem!

Komentariši