Naslovi

Trinaestrogodišnjak Idris osvaja srca svojim izvedbama ilahija i kasida

03., aprila 2020., godine objavljena je dugo očekivana kasida pod naslovom “Ti si ruža”, u izvedbi novog interpretatora ilahija i kasida, trinaestogodišnjeg dječaka Idrisa Mrahorovića koji živi u Banovićima i pohađa sedmi razred osnovne škole.

Njegov talenat i ljubav prema ilahijama su uočeni veoma rano, a krunisani su realizacijom ovog projekta. “Ti si ruža” jednim emotivnim jezikom i melodijom govori o istinskoj ljubavi i čežnji za poslanikom Muhammedom s.a.v.s., a zbog svoje jednostavnosti i ljepote brzo je dospjela i do srca mnogih slušalaca.

Ovu kasidu čini još posebnijom činjenica da je autor teksta i muzike Idrisov amidža, hfz. Mirsad Mrahorović koji se decenijama bavi pisanjem ilahija i kasida kao i sviranjem orijentalnih instrumenata poput naja, kanuna i turske baglame tj., saza. Pored toga, Idrisov otac Sead Mrahorović već ima nekoliko snimljenih ilahija od kojih je u posljednje vrijeme najpopularnija “Kad ramazan dolazi”, obzirom da se nalazimo u danima prekrasnog mjeseca ramazana.

Tako je duhovna islamska muzika iz doma porodice Mrahorović postala slušana diljem naše domovine i Balkana. Njihova slušanost raste iz dana u dan, a do pojave novih projekata imamo priliku slušati njihove izvedbe u kućnoj atmosferi, putem kanala “Orient from Bosnia”, na Youtube platformi.

Ovaj kanal je nastao prije nekoliko mjeseci, a njegov sadržaj će činiti sevdalinke, ilahije i kaside na našem ali i drugim stranim jezicima poput turskog i arapskog. Mladi Idris je istakao da ćemo u budućnosti čuti još mnogo njegovih kasida koje će zasigurno biti obojene osebujnim stilom mekamske islamske muzike koja je jedna od najupečatljivijih oznaka za muziku porodice Mrahorović. Također, njihove izvedbe dodatno ljepšim čine zvuci gitare u izvedbi profesora muzike i njihovog rođaka Jasmina Fajića kojem duguju veliku zahvalnost za ogromnu podršku i pomoć u njihovom muzičkom radu.

Komentariši