Naslovi

Mozartova partitura iz mladih dana na aukciji prodana za 372.500 eura

Originalna partitura menueta, koju je Wolfgang Amadeus Mozart napisao u dobi od 16 godina, a koja je bila dio zbirke poznatoga austrijskog pisca Stefana Zweiga, prodana je u ponedjeljak na aukciji u Parizu za 372.500 eura, što je gotovo dvostruko više od početne cijene.

Notni zapis, s dva dovršena menueta za orkestar, komponirana 1772. u Salzburgu na kojima je Mozart rukom napisao “gotovo”, bio je procijenjen na 150.000 do 200.000 eura.

“To je jedinstveni primjerak partiture. Mozart je uvijek pisao prve verzije, za razliku od Beethovena koji im se neprestano vraćao”, rekao je Simon Maguire, stručnjak za muzičke partiture u londonskoj aukcijskoj kući Sotheby's.

U rukopisu, koji nije nikada objavljen, ima nekih ispravaka i manjih izmjena, od čega je jedno ili dva napravio Mozartov otac Leopold.

Partituru je sačuvala kompozitorova sestra Maria Anna, a na kraju je završila u golemoj zbirci Stefana Zweiga. Maguire kaže da je Zweig bio poznat kao veliki kolekcionar notnih zapisa, osobito Mozartovih.

Notni zapis, jedini od “Šest menueta K.164” i dalje je u privatnoj zbirci, a na aukciji je ponuđen u ponedjeljak u sklopu prodaje knjiga iz biblioteke poznatoga švicarskog bibliofila Jean-Francoisa Chaponierea.

Mozart je prva djela komponirao još dok je bio dijete uz očevljevu pomoć. Aukcijska kuća Sotheby's piše da je partitura podsjetnik na Mozartovu ljubav prema plesu.

Kompozitorova supruga Constance Mozart znala je kazati da je “njezin suprug, koliko god velik genij bio, istovremeno bio strastveni plesač te je često znao kazati da njegovo srce pripada toj umjetnosti, a ne muzici”, stoji u popratnom tekstu Sotheby'sa.

Zanimljivo je da će suparnička aukcijska kuća, Christie's 27. i 28 novembra na aukciji ponuditi rijedak portret trinaestogodišnijeg Mozarta koji je naslikan za kompozitorovog života.

Slika je dio privatne zbirke, a procjene njene vrijednosti kreću se između 800.000 i 1,2 miliona eura.

Hayatproduction.ba/ http://ba.n1info.com/

Komentariši