Naslovi

Održana promocija albuma “Crno- bijelo dugme” Vlade Podany: “Te pjesme su toliko sazrele u meni”

U galeriji BKC u Sarajevu danas je održana i službena promocija albuma “Crno-bijelo dugme”, kompozitora i pijaniste Vlade Podanija na kojem se nalazi deset klavirskih numera Bijelog dugmeta.

U prisustvu mnogobrojnih gostiju, Vlado je uz pratnju gudačkog kvarteta Sarajevske filharmonije izveo najpoznatije numere kultne grupe i izazvao eksploziju emocija i sjećanja na neka stara, dobra vremena.

“U principu, kad kreiram klavirsku interpretaciju, trudim se da u svakom momentu te klavirske interpretacije mogu da budu same, mogu sam da sviram bez pratnje. Ovdje sam u svom kreativnom razmišljanju čuo taj gudački kvartet koji mi daje podršku u interpretaciji.

Bilo je potrebno da bojom i ozbiljnošću gudačkih instrumenata ovaj kompletan materijal dobije ozbiljnost i toplinu koju s jednim instrumentom nikad ne možete napraviti. Vokale sam, kao i na svakom prethodnom albumu, tretirao kao instrument koji ima riječi. U svaku pjesmu ubacim po stih-dva teksta koji je bio u toj pjesmi, da dam ljudima malo naznake o kojoj se pjesmi radi, da taj dio pjesme obogatim u originalnom obliku kakav je bio sa tekstom.

Vrijedno je spomenuti da sam imao dvije gošće na albumu. Obje su u jednom periodu bile članice “Bijelog dugmeta”, pjevale su bek vokale. Amila Sulejmanović, vokalna interpretatorka iz Sarajeva, poznata i po solo karijeri, ali i po gostovanju u grupi “Valentino”.

Ona je otpjevala pjesmu “Ružica si bila”, po nekom mom sudu savršeno. Druga interpretatorka je Zumreta Midžić – Zuzi Zu, koja je jako poznata jugoslovenskoj publici zbog svog ekstravagantnog izgleda, ali i zbog načina na koji izvodi kompozicije. Ona je svoj glas pozajmila na pjesmi “Sanjao sam noćas da te nemam”, u jednom predivnom instrumentalnom dijelu i baš sam sretan što su njih dvije bile dio ovoga.

Zapravo mi niko drugi i nije pao na pamet da bude gost na albumu, čak ni od starih članova “Dugmeta”, jer nekako mislim da ne treba da favoriziram bilo koga drugoga u ovom obliku, osim muzike.

Želio sam da isfavoriziram muziku “Bijelog dugmeta” Gorana Bregovića na ovom albumu, na onaj prepoznatljiv način, kako ja to radim i mislim da sam uspio u tome”, kazao je Podany kojem je ovo četvrti samostalni album u bogatoj, skoro četiri decenije, pomno kreiranoj muzičkoj karijeri.