Naslovi

47 GODINA OD POGIBIJE SILVANE ARMENULIĆ!

47 GODINA OD POGIBIJE SILVANE ARMENULIĆ!

Čuvena pjevačica Silvana Armenulić poginula je u stravičnoj nesreći koja se dogodila na današnji dan, prije 41 godinu.

Njena tragična smrt izazvala je veliku pažnju javnosti, naročito zbog brojnih misterioznih okolnosti koje su je pratile.

Čuvena pjevačica poginula je 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd-Niš, kod mesta Kolari, u 37. godini, a zajedno sa njom u smrt su otišli i njena sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RT Beograd, koji je vozio auto.

Njena tragična smrt izazvala je veliku pažnju javnosti, naročito zbog brojnih misterioznih okolnosti koje su je pratile.

Prema rekonstrukciji nesreće, na ravnom putu ford granada kretao se brzinom od oko 150 kilometara na sat. Zatim je iznenada počeo da prelazi u lijevu, suprotnu kolovoznu traku i uslijedio je sudar. Vozač kamiona iz daljine je vidio farove kako mu se brzo približavaju, ali je pomislio da će se mimoići.

Shvativši da će doći do sudara, počeo je da koči, ali bilo je kasno. Desna strana forda granade takvom silinom zakucala se u kamion da mu je kompletno izvalila prednji desni točak, poluosovinu i podvukla se pod njega.

U kanalu pored puta nađena je polomljena violina, a jedna od misterija koju je za sobom ostavila Silvanina smrt bila je ta da su u vrijeme kad je već uveliko trebalo da budu u Beogradu, bili tek na pola puta.

-Uvijek mi je teško kada moram da pričam o njenoj pogibiji. Prihvatio sam ono što je pisalo u policijskom izvještaju, a poslije su mi rekli da je možda i ona bila za volanom. Sve te priče koje se vezuju za njenu smrt smatram kafanskim. Na svaku godišnjicu Silvanine smrti idem na njen grob, a nekad odem i bez nekog formalnog povoda. I naša kćerka Gordana uvijek sama posjećuje majčin grob, ne voli da ide kada je gužva. Nerado o tome govori, što je razumljivo, jer je imala samo 12 godina kada je Silvana poginula.

Postavio sam na grobu dva bijela goluba od mermera. Pamtim je kao osobu koja je bezgranično bila hrabra. Ničega se nije bojala. Voljela je brz život i uzbuđivale su je opasnosti. Jednom je u Njemačkoj zalupila vrata stana, a ključ je ostao s unutrašnje strane. I

zašla je na sims širok oko 40 centimetara po kome je, na visini od dvadeset metara, obišla kuću i kroz prozor na kupatilu ušla u stan. A kao supruga i drug bila je nježna, pažljiva i blagodarna”, rekao je svojevremeno Silvanin suprug Radmilo Armenulić.

Silvanina i Mirjanina sestra Dina dobro se sjećala posljednjeg pozdrava sa sestrama.

-Dan je počeo uobičajeno, a Silvana i Mirjana počele su da se spremaju za put. Trebalo je da i ja pođem s njima, ali ostala sam kod kuće da bih pogledala film. Kad su krenule, Mirjana se vratila na vrh stepeništa i poljubila me”, ispričala je Dina nakon nesreće i otkrila još jedan potresan detalj:

-Nikad nisam čitala izvještaj sa obdukcije. Čitala su ga moja braća koja su mi rekla da ja to ne uradim.” Mirjana je bila u šestom mhesecu trudnoće kad je poginula.

Podsjetimo, Silvna Armenulić rođena je kao Zilha Bajraktarević 18. maja 1939. godine u Doboju, a umjetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano, čiji je film “Gorak pirinač” posebno voljela.

Sa 16 godina otišla je kod tetke u Sarajevo gdje je počela da pjeva po kafanama, a njen lik i djelo obilježili su čitavu jednu muzičku eru Balkana. Silvana Armenulić je bila jedna od najpopularnijih pjevačica na ovim prostorima, a jedan od najvećih hitova koji ju je vinuo u zvijezde bila je pjesma “Šta će mi život” Tome Zdravkovića, koju je otpjevala u TV seriji “Ljubav na seoski način”, a istoimena ploča, koju je izdao zagrebački “Jugoton”, prodata je u to vrijeme u neverovatnih 300.000 primjeraka.

1961. godine udala se za poznatog jugoslovenskog tenisera Radmila Armenulića, sa kojim je 1964. dobila kćerku Gordanu. Silvana i Radmilo vjenčali su se bez znanja roditelja, a tek nakon što je i zvanično postala njegova supruga Radmilo je Silvanu upoznao sa roditeljima, jer je strahovao da neće odobravati njegovu ljubav sa kafanskom pjevačicom. Međutim, oni su mu zamjerili samo to što je krio vezu od njih i što ih nije pozvao na svadbu.

Hayat.ba