Naslovi

BiH ni 2024. neće učestvovati na Eurosongu!

BiH ni 2024. neće učestvovati na Eurosongu

Dok su druge evropske zemlje polako počele sa pripremama projekta Eurosong 2024., naša zemlja i ove godine to veliko muzičko takmičenje može samo gledati na TV-u.

Nacionalni emiter Bosne i Hercegovine, BHRT, saopštio je da se neće vraćati na Eurosong 2024. godine, objavljeno je na Eurovoixu.

BHRT je u razgovoru za ESCToday potvrdio da je Bosna i Hercegovina odbacila učešće na Eurosongu 2024. u Malmeu u Švedskoj. Ljubitelji takmičenja će tada morati da čekaju do 2025. godine kako bi se nadali budućem povratku zemlje na Balkanu.

Ovim izdanjem obilježava se osam godina od posljednjeg učešća Bosne i Hercegovine – to je bila 2016. godina, Evrovizija je bila u Švedskoj, a BiH se nije uspjela plasirati u finale.

“Razlog njihovog neučešća je isti kao i prethodnih godina – teška ekonomska i finansijska situacija na strani emitera koja ga onemogućava da učestvuje u evrovizijskoj porodici događaja”, navode na Eurovoixu.

Slovačka je do danas jedini emiter koji je odbacio povratak u takmičenje 2024., dok su Monako i Farska ostrva izrazili interes, a Luksemburg se vraća nakon više od 30 godina van takmičenja.

Tim povodom na Twitteru se oglasio i Fuad Backović Deen.

“Izuzetno me rastužuje kada čujem da moja domovina odlučuje da preskoči još jednu godinu sa takmičenja za pjesmu Evrovizije. Jednostavno ne mogu da verujem da sam i poslije sedam godina i dalje posljednji muzički ambasador koji je imao priliku da predstavlja svoju zemlju zajedno sa mojim kolegama na ovom neverovatnom muzičkom događaju koji je globalni fenomen i tako važan! Nešto se mora uraditi!”, naveo je Deen na Twitteru.

Izvor: radiosarajevo.ba