Site icon Hayat Production

BiH ni 2024. neće učestvovati na Eurosongu!

BiH ni 2024. neće učestvovati na Eurosongu

BiH ni 2024. neće učestvovati na Eurosongu

Dok su druge evropske zemlje polako počele sa pripremama projekta Eurosong 2024., naša zemlja i ove godine to veliko muzičko takmičenje može samo gledati na TV-u.

Nacionalni emiter Bosne i Hercegovine, BHRT, saopštio je da se neće vraćati na Eurosong 2024. godine, objavljeno je na Eurovoixu.

BHRT je u razgovoru za ESCToday potvrdio da je Bosna i Hercegovina odbacila učešće na Eurosongu 2024. u Malmeu u Švedskoj. Ljubitelji takmičenja će tada morati da čekaju do 2025. godine kako bi se nadali budućem povratku zemlje na Balkanu.

Ovim izdanjem obilježava se osam godina od posljednjeg učešća Bosne i Hercegovine – to je bila 2016. godina, Evrovizija je bila u Švedskoj, a BiH se nije uspjela plasirati u finale.

“Razlog njihovog neučešća je isti kao i prethodnih godina – teška ekonomska i finansijska situacija na strani emitera koja ga onemogućava da učestvuje u evrovizijskoj porodici događaja”, navode na Eurovoixu.

Slovačka je do danas jedini emiter koji je odbacio povratak u takmičenje 2024., dok su Monako i Farska ostrva izrazili interes, a Luksemburg se vraća nakon više od 30 godina van takmičenja.

Tim povodom na Twitteru se oglasio i Fuad Backović Deen.

“Izuzetno me rastužuje kada čujem da moja domovina odlučuje da preskoči još jednu godinu sa takmičenja za pjesmu Evrovizije. Jednostavno ne mogu da verujem da sam i poslije sedam godina i dalje posljednji muzički ambasador koji je imao priliku da predstavlja svoju zemlju zajedno sa mojim kolegama na ovom neverovatnom muzičkom događaju koji je globalni fenomen i tako važan! Nešto se mora uraditi!”, naveo je Deen na Twitteru.

Izvor: radiosarajevo.ba

Exit mobile version