Naslovi

Muzika s brzim tempom može poboljšati treninge, evo kako…

Muzika s brzim tempom može poboljšati treninge, evo kako…

Imali ste jaku želju da “dođete u formu” kada ste prvi put ušli u teretanu, ali nakon nekoliko vježbi počeli ste postati letargični i izgubili interes za vježbanje. Prepoznajete li taj osjećaj? Niste sigurni da li da prestanete da se forsirate ili da zanemarite to i da nastavite tamo gde ste stali? Nijedno od toga se ne traži od vas! Najnovija studija, koja je objavljena u časopisu “Frontiers in Psychology”, pokazala je da sve što vam je potrebno je malo muzike da biste ponovo raspalili prvobitnu strast vaših treninga.

Konkretno, studija koja se pojavila u gore pomenutom časopisu pokazuje da slušanje muzike tokom vježbanja može motivisati ljude da izvode određene vježbe. Na primjer, muzika vam može pomoći da razbistrite um i motivirati vas da završite trening ako osjetite bilo kakvu nelagodu i manjak volje.

Pokazalo se da muzika ubrzanog tempa povećava efikasnost treninga jer ga čini zabavnijim i efikasnijim.

Šta je studija otkrila?

Italijanski istraživači su intervjuisali 19 žena koje su se bavile fizičkim aktivnostima poput vožnje bicikla, trčanja, hodanja, pa čak i dizanja tegova kako bi bolje razumjeli uticaj muzike na trening.

Bez muzike, za sporu muziku, brza muzika i izuzetno brza muzika su se koristili tokom vežbanja. Kada je procjenjen broj otkucaja srca kod žena, otkriveno je da su slušaoci muzike u ubrzanom tempu imali najveći broj otkucaja srca, a takođe su izjavili da su njihove vježbe manje zahtevne.

Nalazi pokazuju da je veća vjerovatnoća da će vježbe izdržljivosti iskusiti pozitivne utjecaje muzike. Prema nalazima, muzika se stoga može smatrati ključnim instrumentom za motivaciju onih koji se bave manje intenzivnom fizičkom aktivnošću.

Muzička motivacija

Teško je uključiti se u svakodnevni posao. Ali ako muzika ima značajan uticaj na um i tijelo, proces može biti lakši. Mnoge od istih studija koje su ranije rađene pokazuju da muzika takođe može povećati vrijeme vježbanja. Stručnjaci vjeruju da muzika može povećati nivo serotonina u tijelu, čime se poboljšava raspoloženje i obogaćuje iskustvo vježbanja.


Izvor: dnevni.ba