Naslovi

Dženana Šehanović- Sarajlić održava klavirski recital u okviru Festivala Baščaršijske noći

Dženana Šehanović- Sarajlić održava klavirski recital u okviru Festivala Baščaršijske noći

Klavirski recital Dženane Šehanović- Sarajlić,  jedne od najdarovitijih i najuspješnijih bh pijanistica, održat će se u okviru Festivala Baščaršijske noći, u petak, 28. 07. u Galeriji sarajevskog BKC-a, u 20:30 sati. Na programu će biti djela koja su komponovali: D. Scarlatti, W. A. Mozart, J. Brahms i F. Chopin.

Ulaz je slobodan.

Dženana Šehanović-Sarajlić – rođena je 1991. godine, u Brčkom. Godine 2005. u julu mjesecu, položila je prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i tako sa 14 godina postala najmlađi ikada primljen student ove akademije. Diplomirala je 2010. godine, u klasi prof. Srđana Čaldarovića. Magistrirala je 2011. godine sa najvišom ocjenom iz klavira, takođe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Trenutno priprema odbranu doktorske disertacije na trećem ciklusu studija (doktorski studij) na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Nastupala je na brojnim skupnim i samostalnim koncertima u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Lichtensteinu, Norveškoj, Turskoj, Mađarskoj, Pakistanu (Islamabad, Faisalabad), Quatar-u (Doha), Švedskoj, Bosni i Hercegovini, te za Vijeće Evrope (Sarajevo). Na koncertima pored klasičnog repertoara izvodi i vlastite kompozicije.

Drugi studijski album pod nazivom „Zefir“ takođe izdaje Hayat produkcija u maju 2023. godine. Na oba studijska albuma se nalaze sevdalinke obrađene u duhu klasicne muzike, za koje je aranžmane pisala pijanistica Dženana Šehanovic-Sarajlić.

Izvor: bkc.ba