Naslovi

Kako su nastala imena poznatih ex-yu bendova

Kako su nastala imena poznatih ex-yu bendova

Pri stvaranju benda odgovarajuće ime igra veoma bitnu ulogu u njegovom imidžu. Što je ono zvučnije, šanse za uspjeh su veće.

za uspeh su veće. Imena nekih poznatih sastava sa jugoslovenskih prostora imaju veoma zanimljive priče.

za uspeh su veće. Imena nekih poznatih sastava sa jugoslovenskih prostora imaju veoma zanimljive priče.  

Atomsko sklonište  

Grupa svoju početnu pacifističku orijentaciju duguje svom imenu. Prije dolaska Boška Obradovića, sastav se zvao Jovo nanovo, ali je Obradović procjenio da je ime pomalo neozbiljno, zbog čega je nazvao Bruna Langera da u gomili prijedloga pronađu odgovarajuće ime.

Neki od prijedloga su bili: Ista djetinjstva, Lifteskpres, 9 po Merkaliju.

Međutim, kada je čuo “Atomsko sklonište”, Langer je uzviknuo da je to pravo. Atomsko sklonište je naziv pozorišne predstave u kojoj je Obradović jedno vrijeme čitao antiratnu poeziju. 

Leb i Sol  

Bend je svoje ime preuzeo iz makedonskog običaja da se gostu prilikom ulaska u kuću ponudi hljeb i sol, a junaci ovog sastava jednostavno nisu uspjeli da se sjete ničeg pametnijeg.

Azra  

Džoni Štulić i ostatak benda je inspiraciju za naziv benda pronašao u stihovima pjesme “Azra” Hajnriha Hajnea. “Ja se zovem El Muhammed, iz plemena starih Azra, što za ljubav život gube i umiru kada ljube!”

Bijelo dugme  

Jedan od najpopularnijih ex-yu bendova se u početku zvao Jutro, ali se nakon hita “Kad bi bio bijelo dugme” odlučio za promjenu. 

Parni valjak  

Svoje ime su preuzeli iz sopstvenog stiha: “Ja sam parni valjak, pazi da te ne povalim”.