Naslovi

“CRVENO” – Mustra Orchestra predstavlja novi singl

Mustra Orchestra svira originalnu, uglavnom instrumentalnu muziku, komponovanu pod utjecajem tradicionalne muzike naroda Balkana. U svom muzičkom izražaju primjetni su i utjecaji drugih muzičkih stilova, kao što su jazz, pop, psiho, ambijentalna muzika, world, hard i drugi uz neizostavni sevdah kao osnovno vezivno tkivo kojim pletu neponovljivu muzičku mustru.

Nakon ljetnjih koncertnih aktivnosti, Mustra Orchestra nastavlja rad na novom albumu. Nakon dva albuma instrumentalne muzike, na novom, trećem albumu će se okušati i sa vokalnim izvedbama.

Za početni singl odabrali smo pjesmu “Crveno”, u kojoj autorske stihove govori muzički novinar Amir Misirlić. Na novom albumu planiramo ugostiti i niz muzičara, kako iz BiH tako i iz regije. Naredni singl očekujemo već prije nove godine – otkrili su za naš portal.

Album je planiran za objavu u 2023. godinu, godinu u kojoj Mustra Orchestra obilježava 10 godina rada.

Jedno od mojih najljepših iskustava bio je rad sa „Mustrom“. Kada sam prvi put čuo njihovu muziku od čiste svjetlosti isheklanu znao sam da su oni jedna posebna priča. I to ne samo u okvirima Bosne i Hercegovine. Kada sam dobio priliku da moje stihove obuku u njihovu muziku nisam ni mogao, ni smio da je propustim. A kada sam čuo kako sve to zvuči ispostavilo se da je rezultat bio veći od prostog zbira teksta i muzike. Posebno je zadovoljstvo što mogu reći da „Mustra“ za mene nisu više samo sjajni muzičari čijem se radu divim nego i dragi prijatelji kojima se radujem – sa zadovoljstvom ističe gospodin Misirlić.

Muziku koju kreira i izvodi Mustra Orchestra neki muzički kritičari nazivaju „sevdah za leteće ćilime“, „instrumentalni sevdah“ i „slobodna muzika“. I zaista, live performans ovog benda čini da osjetite svu draž tradicionalne muzike ovog podneblja upakovanu u originalan muzičko-scenski izraz.

Spot je sniman u Travniku, a u istom, osim članova Mustre učestvuju Eman Ganić i Ajdin Bešić te, njihova stalna saradnica, balerina Zulejha Kečo. Snimatelj spota je Orhan Ganibegović, a montažu je uradio Taik Ganić.