Naslovi

MUSTAFA ŠANTIĆ – U pripremi album sa 15 sevdalinki

Mustafa Šantić, virtuoz na harmonici i fenomenalan klarinetista, svoj život je posvetio muzici i sevdalinki. Jedan je od osnivača poznatog muzičkog sastava „Mostar Sevdah reunion“ koji je stekao ogromnu popularnost čitave regije, a i šire.

Prvi su sevdalinku, u novije doba,  vratili u centar pažnje. Tamo gdje ona i pripada i odakle nije smjela biti pomjerena. Pojavom banda MSR sevdalinka je  revitalizirana, na način da joj je zadržana originalna melodija, a dodani su džez i bluz fraze. U jednom vremenskom periodu to je bilo jako popularno.

Mustafu Šantića javnost i dalje vezuje za slavni band „Mostar Sevdah Reunion”, iako je ova kultna grupa sa scene sišla prije skoro deset godina.

Uz sevdalinku je odrastao i sevdalinku i dan-danas živi.

Danas Mustafa uživa provodeći vrijeme sa svojom porodicom, ali radi i kao pedagog, podučava mlade generacije ljepoti muzike.

Gostujući u emisiji „Hayat Production Show“ objasnio je razliku između sevdaha i sevdalinke. Rekao je da su to potpuno dva razičita pojma, koja mnogi miješaju. Kao što i sam Mustafa kaže definicija sevdaha je, u arapskom značenju, „tečnost“ koja kruži ljudskim tijelom i koja u različitim momentima izaziva različitu emociju.

Objasnio je da su to sve vrste emocije i ljubav i ponos i dert, tako da je sevdah stanje duha, a sevdalinka je bosanska muzičko-poestska forma koja sadrži muziku svojstvenu ovim prostorima, a tekstove su pisali ljudi sa ovih prostora.

„Kad se kaže „pali ste u sevdah“ ne znači da je to zbog sevdalinke, to može biti priroda, pecanje ribe, druženje …svako stanje koje nije normalno po arapskom značenju je sedvdah. Tekstovi sevdalinke graniče sa filozofijom. Mora se sazreti za sevdalinku“, dodao je.

Na nagovor prijatelja odlučio je da je vrijeme da i on snimi nešto svoje, misleći na pjevanje.

„Počeo sam pjevati slučajno, uglavnom sam svirao i nisam razmišljao o tome da bih mogao pjevati, a evo kako sam ja „propjevao“, naš kolega iz MSR benda je bio dosta lošeg zdravlja, i sve malo-pomalo, svaki koncert je bila pjesma manje, i hajde Mustafa ti dopuni repertoar“, ispričao nam je.

„U posljednje vrijeme vrlo često se nađem u razmišljanju da bih trebao nešto snimiti. Počastit ću moje fanove jednim Sevdah albumom u saradnji sa Hayat produkcijom“, u razgovoru otkrio je Šantić.

Ovih dana boravi u studiju Hayat produkcije i sa izvršnim muzičkim producentom Arelom Češljarom snima pjesme za album koji je najavio. Gost na albumu je i njegov sin Hamza, sjajni mladi interpretator sevdalinke.

„Ono što sa sigurnošću mogu reći je to da je ovakav vokal i ovakvo izvođenje sevdalinke, kao što to Mustafa radi, neviđena rijetkost. Ko se imalo razumije u sevdalinku i ono što je ona u izvornom smislu, složit će se sa ovom mojom konstatacijom. Ja sam zaista, i privatno i poslovno vrlo sretan što je Mustafa odlučio snimiti album. Jednostavno bi bila velika šteta da se jedan ovakav talent, jedno ovakvo umijeće ne ovjekovječi. Čovjek se tako lijepo osjeća kada sluša sevdalinku u njegovom izvođenjenju. Valjda je to ono stanje duha o kojem nam je Mustafa govorio.“

Na albumu je svoje učešće dao i jedan od najboljih klarinetista ovih prostora, Meho Radoović.

„Čast mi je biti dio projekta Mustafe Šantića. Na ovom albumu sam gost kao klarinetista, solista, ali i kao inžinjer tona. Mogu reći da će ovo biti jedan od mojih dražih projekata“ ističe Radoović.

Na albumu će se naći 15 odabranih sevdalinki.