Naslovi

Godišnjica smrti Safeta Isovića

Na današnji dan 2007. godine umro je jedan od najvećih izvođača bosanskohercegovačke ljubavne pjesme sevdalinke, Safet Isović.

Rođen je 20. oktobra 1936. godine u Bileći. Tokom Drugog svjetskog rata napušta rodnu Bileću kao izbjeglica sa svojim roditeljima.

Od tada živi u Banjoj Luci, gdje završava osnovnu školu “Šesta pučka škola“. Nakon završetka rata, vratio se u Bileću gdje je upisao i maturirao Gimnaziju, a zatim upisuje Višu gimnaziju u Trebinju.

Nakon šestog razreda seli u Slavonski Brod, gdje je nastavlja školovanje u Gimnaziji “Zlatko Šnajder“. Tu je bio među najboljim učenicima i završava veliku maturu 1955. godine. Iste godine se seli u Sarajevo i počinje studirati na Pravnom fakultetu.

U Sarajevu je proveo ostatak života. Tokom rata u Bosni i hercegovini bio je teško ranjen u svojoj porodičnoj kući. Nakon dužeg liječenja je ozdravio i nastavio se baviti muzikom. U društvu svojih prijatelja često bi pjevao stare sevdalinke koje nikad nije snimio. Jedna od sevdalinki koje je rado pjevao, a nikada nije snimio je “Na Ophođi prema Bakijama“. Volio je pjevati i vranjanski sevdah, a jedan je i od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA).

U studentskim danima u Sarajevu, na nagovor Haska Haverića postaje član Ansambla narodnih igara i pjesama studentskog društva “Slobodan Princip Seljo”. Godine 1956. odlazi na audiciju na Radio Sarajevo na kojem je radio Jozo Penava, koji je napisao prvu pjesmu za 19-godišnjeg Isovića, “Sjetuje me majka”.

Nakon što je položio audiciju (iz drugog pokušaja), dobio je termin da snimi dvije pjesme. Prve pjesme koje je snimio su bile “Kad ja pođem iz Sarajeva grada” i “Kasno prođoh kraj Morića hana” koje su prvi put objavljene na Radio Sarajevu na Dan oslobođenja Sarajeva 1957. godine.

Prvi solistički koncert je održao u “Domu sindikata” u  Beogradu 19. marta 1963. godine, kojeg je otvorio pjesmom “Otvori vrata od hamama, Zlato, Zlatijo“. Zatim su slijedile godine njegovog velikog uspjeha.

Pobjednik brojnih muzičkih takmičenja, dobitnik značajnih priznanja, Safet Isović je zasigurno doajen sevdalinke i jedan od najvećih bh. umjetnika čije će pjesme koje je komponovao i pisao više od 50 godina, te bilježio i čuvao od zaborava, živjeti još dugo u srcima velikog broja poštovalaca i ljubitelja sevdalinke.

Safet Isović je ukopan 4. septembra 2007. godine u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.

(Maid Dizdarević/Preporod.info)